Eksamensbeviset i hånden om sommeren forlænger ledigheden

Nyuddannede indenfor STEM-fagene, der bliver færdige med studiet i sommermånederne, har længere ledighed end nyuddannede, der færdiggør deres uddannelse på andre tidspunkter af året. Det viser nye tal fra IDA.

Nyuddannede, der bliver færdige om sommeren, går ledige længere end nyuddannede, der får eksamensbeviset i hånden på andre tidspunkter af året.

I juni og juli måned er det højsæson for dimission på de videregående uddannelser. Det gælder også for hovedparten af de nyuddannede ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-professionelle. Og de bliver færdige med studiet, netop som store dele af arbejdsmarkedet lukker ned og går på sommerferie.

Det forhold forlænger ledighedsperioden med næsten en måned i gennemsnit for de såkaldte sommerdimittender sammenlignet med de kandidater, der bliver færdige på andre tidspunkter af året. Det viser en ny undersøgelse blandt IDAs nyuddannede medlemmer, der blev færdige med studierne i 2018, 2019, 2020 og 2021.

Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, mener, at det er en strukturel udfordring, som man bør være meget bevidst om, når man fra politisk hold foreslår at nedsætte dimittendsatsen i dagpengesystemet.

”Det er ikke de nyuddannedes skyld, at vi har den strukturelle udfordring, at så mange bliver færdige med studierne samtidig med, at store dele af arbejdsmarkedet er sat på auto-reply. Vi må give de nyuddannede og virksomhederne en fair chance for at finde hinanden, så dimittendernes viden udnyttes bedst muligt,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Samme undersøgelse viser, at det i gennemsnit tager et nyuddannet IDA-medlem 3,5 måned fra færdiggjort uddannelse og til, de har fundet et job. Og næsten halvdelen – 44 pct. – har taget hul på jobsøgningen, inden de er færdige med deres uddannelse.

LÆS OGSÅ:  To lokale virksomheder høster DI-pris for unik lærlingeindsats

”Der er for mange halve sandheder og myter i spil i debatten om de nyuddannede og deres ihærdighed for at sætte deres faglighed i spil og få et job, de har brugt tid og kræfter på at dygtiggøre sig til. Vi kan se, at flere end 4 ud af 10 af vores nyuddannede medlemmer allerede var i gang med at søge job, mens de også var i fuld vigør med deres speciale på den afsluttende del af deres uddannelse. Vi kan dårligt forlange mere. Snakken om langsomme og dovne dimittender må simpelthen stoppe nu,” siger han.

Undersøgelsen viser også, at 75 pct. af de nyuddannede har fået et job indenfor de første seks måneder – herunder har flere end hver tredje et job på hånden indenfor en måned efter de fik eksamensbeviset i hånden.