Ekspert: Fire almindelige brystproblemer og hvordan du løser dem

Sår, infektioner og betændelse i brysterne er helt almindelige problemer, som nye mødre skal lære at håndtere, når de starter amning. Ekspert fortæller, hvordan de mest udbredte brystproblemer kan håndteres.

Brysterne er den kropsdel, der som regel volder nye mødre flest problemer. Når mælken løber til, og amningen skal i gang, er sprækkede brystvorter, brystbetændelse og almen hygiejne blot nogle af de ting, mødre skal tage stilling til.

Mange nye eller vordende mødre ved det ikke, men ammeindlæg har stor betydning, når man skal i gang med at amme eller håndtere lækkende bryster. Sundhedsstyrelsens ’Håndbog om amning’ understreger, at ammeindlæg af papir bør anvendes med omtanke af hensyn til brystets sundhed. I stedet fremhæves ”uldne, lanolinholdige ammeindlæg som et godt alternativ til at holde brystet tørt og give huden luft”.

– Jeg oplever i høj grad, at flere kvinder får øjnene op for ulds fantastiske egenskaber. Men der er også mange misforståelser omkring ammeindlæggene. Der er generelt ikke meget professionel rådgivning om ammeindlæg på internettet, der er forældres største kilde til informationer om børn og graviditet, forklarer Lene Alexandersen, indehaver af Lanowool, der producerer uldammeindlæg.

Fire brystproblemer, der kan afhjælpes med uld

1. Av! Sår på brystvorterne

Sår på brystvorterne opstår som regel, hvis din baby får forkert fat om brystvorten ved amningen, og det slider på huden. Det er et problem, som 60 procent af danske kvinder oplever i løbet af den første uge efter fødslen. Et ammeindlæg i uld beskytter brystvorten mod friktion samtidig med, at den får tilstrækkelig med luft. Dertil indeholder uld helt naturligt lanolin, der har en plejende effekt.

LÆS OGSÅ:  Juleforkælelse truer din hund: Undgå julefedme hos din firbenede ven

2. Klæbende materialer, der skader huden

Løber der mælk fra dit bryst, har materialer som bomuld og papir det med at klæbe sig fast til brystvorten. Det kan resultere i, at huden på brystvorten bliver skadet eller hevet af. Har du i forvejen sår på brystvorterne, bør du derfor holde dig til ammeindlæg i uld, der transporterer fugt væk og derfor ikke klæber til huden.

3. Særligt i de kolde måneder: Brystbetændelse

Brystbetændelse er en betændelsestilstand i brystet, der kan forekomme, hvis mælken i mælkekirtlerne eller mælkegangene ikke tømmes ud. Tilstanden er mest hyppig i de kolde måneder, hvor kulde omkring brystpartiet gør det sværere for mælken at løbe rundt. Uldammeindlæg har en varmeregulerende effekt og holder brystet varmt. Derfor er uldammeindlægget et vigtigt tilbehør, hvis du ammer om vinteren og i efteråret.

4. Bakterieforårsaget infektion

I ganske få tilfælde kan det hænde, at brystbetændelse forårsages af bakterier. Dette sker for 1 ud af 20 ammende kvinder. For at undgå dette, er det vigtigt, at man lader brystvorterne tørre efter hver amning og ellers holder et tørt miljø i BH’en. Et ammeindlæg i uld sikrer, at fugt transporteres væk fra brystet, og dermed kan du bruge indlægget i længere tid end papirs- og bomuldsalternativerne.