Ekspert i vintageure: Undgå svindel, når du handler brugte ure online

Interessen for at købe brugte ure online er stigende i Danmark. Det ved de kriminelle, der opretter falske annoncer for at begå svindel. Vær derfor opmærksom, inden du handler. Få ur-ekspertens anbefalinger her.

Danskerne er glade for at handle med brugte ure. Hos DBA steg søgningerne på brugte ure med 18 procent i 2. kvartal og 28 procent 3. kvartal i år i forhold til samme periode sidste år. Det samlede antal ure sat til salg er steget med seks procent. Ifølge Lene Kristensen, der er kundeservicechef hos DBA, giver den stigende interesse i brugte ure dog grund til ekstra opmærksomhed hos køberen. Med interessen stiger risikoen for svindel nemlig.

– Mange ure sælges til høje priser, og det giver kriminelle appetit på at lave falske annoncer. Vi oplever for eksempel, at der sælges kopier af kendte mærker på vores site. Vi forsøger at fjerne falske opslag og slette profilen så hurtigt, vi kan, men køberen har også selv et ansvar for at sikre sig, at uret ikke er en kopivare, sigerLeneKristensen.

Genkendelig tendens

Ifølge Mikael Vallin, der er ekspert i ure hos modebutikken Care of Carl, har forfalskning af ure længe været et problem. De kriminelle er dygtige, og det er blevet sværere for selv de mest garvede urentusiaster at skelne mellem kopier og den ægte vare. Derfor skal man gøre sit hjemmearbejde grundigt, inden man handler.

LÆS OGSÅ:  Pas på varmen i bilen: Kulden kan koste dig forruden

– Der er mange forfalskninger på markedet i dag, og i nogle lande har man et decideret marked for forfalskede luksusure via onlinebutikker, der åbent erklærer, at de handler med disse kopier. Det skal dog ikke skræmme køberne fra at handle. I de fleste tilfælde handler det om at være grundig og kritisk, siger Mikael Vallin.

Undgå online svindel

Mikael Vallin har samlet sine bedste råd til nye urentusiaster, der skal på markedet for at investere i et brugt ur.

Troværdig afsender: Du skal købe sælgeren før produktet. Undersøg troværdigheden ved at se på sælgerens referencer eller stil spørgsmål, såsom hvad sælgeren ved om det specifikke ur, og hvorfor prisen er, som den er. Overvejer du at købe et nyt ur i en onlineshop, som med tiden kan blive vintage, så gælder præcis samme tilgang. Vær sikker på, at du har med en legitim forhandler at gøre, inden du trykker på købsknappen.

Communities: Der findes mange urentusiaster, der med glæde vil hjælpe dig med dit køb. Find frem til en eller flere af de online grupper, såkaldte communities, der beskæftiger sig med ure. Der er meget viden at få her, og man kan dele salgsopslaget i gruppen for eksperternes syn på, om der er grund til mistanke.

Fysisk interaktion: Onlinehandel med brugte varer vil altid være forbundet med usikkerhed. Hvis man vil være helt sikker på, at det ur, man køber, er autentisk, så aftal et fysisk møde med sælgeren hos en professionel. Det kan være hos en urmager eller -butik. Den professionelle kan verificere ægtheden af uret inden den endelige handel.

LÆS OGSÅ:  Undgå at blive udsat for bedrageri i jagten på en studiebolig

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)