Eksperter: EU kan være på vej i graven

Økonomisk krise i eurozonen og folkeligt krav om mere demokrati vil føre til EUs død, forudser eksperter.

Eksperter forudser, at EU kan være på vej i graven. Unionens folkelige mandat er stadigt mere udhulet. En lang række østeuropæiske lande har udtrykt stærkt utilfredshed med styret i Bruxelles og kræver at få genindført demokratiet på en række områder. Og Italien kan være på vej ud af euroen.

Den britiske politiker og Brexit-støtte Craig McKinley mener, at EU-kommisionen har et nærmest religiøst forhold til de traktater, der skive for skive har skåret stadigt mere af medlemslandenes demokratiske selvbestemmelse. “Kommisionen er traktaternes vogtere. Traktaterne er blevet en kvasi-religion for dem,” mener han.

Hvis EU-kommisionen ikke meget snart begynder at lade vælgerne komme til orde, kan det blive unionens endeligt, mener Craig McKinley. Den britiske politiker peger på, at vælgerne i en lang række EU-lande, herunder Italien og Grækenland, er meget kritiske overfor den Europæiske Union. Og dette kan føre til jordskredssejr for EU-kritiske partier ved det kommende valg til Europaparlamentet, mener han:

“Hvis (EU-kommisionen, red.) ikke meget snart lader folket komme til orde, går den mod meget svære tider. Det EU vi kender i dag kan være et ganske andet EU om 10 år,” mener han.

Udlændingepolitik

EU-kommisionens armlægning med de østeuropæiske medlemslande om udlændingepolitik var det første tydelige tegn på unionens dødelighed. Visegrad-landene Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet nægter at tage imod migranter, og trods trusler er det ikke lykkedes EU at få de østeuropæiske demokratier til at makke ret.

LÆS OGSÅ:  Mentale tilfælde på venstrefløjen

Sagen afslørede, at EU-kommisionen ikke har mere magt, end man vælger at give den. Østrig og Italien har allerede lugtet EUs blod og nægter at følge EUs dekreter på udlændingeområdet, og flere lande kan følge.

Østeuropæernes udlændingepolitik er nemlig særdeles populær. En tværeuropæisk undersøgelse viser, at 52 procent af europæerne foretrækker Visegrad-landenes løsning. Kun 24 procent foretrækker den udlændingepolitik, som kommer fra EU’s hovedkvarter i Bruxelles. Blandt de danske vælgere foretrækker 43 procent Visegrad-vejen, mens kun 28 procent fortsat ønsker at følge EU’s udlændingepolitik.

Selvom en lang række EU-lande har bevist, at man bare kan nægte at følge EUs udlændingepolitik, har skiftende danske regeringer indtil videre fulgt diktatet fra Bruxelles.

Euroen vakler fortsat

Men det er ikke kun EUs foragt for nationale demokratier og de åbne grænsers udlændingepolitik, der volder EU problemer. Også på det økonomiske område kan EUs ambitioner blive en kæp i dets eget hjul. Det mener ekspert i EU Rem Korteweg:

“Den såkaldte Hanseatiske Liga består af de tre baltiske lande, Finland, Danmark, Sverige, Irland og Holland. Disse otte små lande er modstandere af EU-kommisionens planer om stadigt større magt over eurozonen.”

Ifølge Rem Korteweg, der er leder af organistationen Europe in the World, er eurozonen, der kæmper med lav økonomisk vækst, særdeles sårbar og kan bryde sammen når som helst:

LÆS OGSÅ:  Dansk politiker med efternavnet "Hitlers"?

“Enhver rystelse i eurosystemet, f.eks. Brexit, en ny handelskrig eller en økonomisk krise i Sydeuropa, kan underminere euro-projektet,” mener han.

Bliver Italien EUs banemand?

En anden EU-ekspert, Ian Kearns, mener, at det sidste søm i EUs kiste kan blive Italiens udtræden af euroen. Italien er Europas 4. største økonomi efter Tyskland, Storbritannien og Frankrig. Og hvis italienerne trækker sig ud af det fælles valutasamarbejde vil det skabe en lavine, der ender med EUs død:

“Så tror jeg (hvis Italien trækker sig ud af euroen, red.), at euroen vil blive opløst. Dette vil føre til et sammenbrud i EUs interne betalingssystem og det fælles marked vil blive opløst. Og dette vil reelt være enden på den Europæiske Union,” mener Ian Kearns der er grundlægger af European Leadership Network.

Og det er netop dette dødsstød, EU er blevet præsenteret for af Italiens markante videpræsident Matteo Salvini.

Han kræver, at EU-kommisionen giver Italien en række demokratiske rettigheder tilbage, ellers vil han trække Italien ud af den fælles valuta. “Vores eksperter arbejder på en ‘Plan B’, hvis Bruxelles (EU-kommisionen, red.) siger nej til vores krav,” fortalte Salvini i 2018.

Ved sin indsættelse om formand for partiet Lega Nord i 2013 sagde Matteo Salvini, at euroen “er en forbrydelse imod menneskeheden.”

EU er bevidst om egen dødelighed

Dette er tilsyneladende en fare, som bliver taget meget alvorligt af EU. Efter Salvinis trussel om at trække Italien ud af euroen ombestemte EU-kommisionen sig og valgte til stor overraskelse at godkende Italiens finanslov samme år.

LÆS OGSÅ:  Tyskland: Fuld censur nu officiel Domstole omskriver historien

De meget store indrømmelser overfor de migrationskritiske østeuropæere og de euroskeptiske italienere har afsløret, at selv EU-kommisionen er bevidst om EUs dødelighed.

Der er valg til EU-parlamentet i maj 2019.

Hvad mener du? Tror du, at EU overlever, hvis EU-kommisionen fortsætter sin nuværende kurs imod stadig mere magt over medlemslandene?