Elever laver tang-pesto og bodylotion af æbler

Med den fedeste jord og Danmarks næst-længste kyststrækning er der masser af råvarer på Lolland-Falster. Mange af dem bliver dog ikke udnyttet endnu og her ligger måske nye forretningsmuligheder og dermed nye arbejdspladser. Det er fokus for et internationalt partnerskab, der i disse dage er samlet i Guldborgsund.

Eksperter, investorer, forskere, politikere. Alle er enige om at bioøkonomi er, og i fremtiden i endnu højere grad vil være, et område i vækst. Den udvikling tager Guldborgsund Kommune aktiv del i og har derfor investeret i Bioøkonomisk Vækstcenter, der arbejder målrettet med at skabe arbejdspladser inden for bioøkonomi. En del af indsatsen er, at indgå i nye partnerskaber og ét af de partnerskaber er BIOCAS.

I et projekt i partnerskabet samarbejder unge studerende fra HTX-CELF i Nykøbing med Syddansk Universitet, hvor virksomheder og forskere inviteres til at samarbejde om at udvikle ideer og forretningsplaner. Elever fra CELF havde til dagens partnermøde lavet prøver på pesto lavet af tang og cremer med voks fra æbler, som har en antiage-effekt. Begge produkter udnytter lokale råvarer og med Lolland-Falsters lange kyststrækning er potentialet stort hvis den helt rigtige forretningsidé udvikles.

”I Guldborgsund har vi sat barren højt for, at være med i hele den nye udvikling inden for bioøkonomi, som skal være med til at skabe nye arbejdspladser. Derfor har vi investeret i Bioøkonomisk Vækstcenter, som er en del af Guldborgsund Kommune. Vækstcenteret har indgået et samarbejde med en række danske partnere og fra andre europæiske lande og det er spændende hvilke forretningsmuligheder, det bringer med sig” siger 2. viceborgmester Ole K. Larsen fra Guldborgsund Kommune

LÆS OGSÅ:  Æbler kan hjælpe solsorten

”Det har været et fantastisk samarbejde og givet vores elever en masse inspiration, som de kan bruge lige nu. Dee får indblik i hele forskningsverdenen, som jeg håber vil kunne inspirere nogle til at læse videre på universitetet og gerne arbejde videre med vores lokale biomasser og potentialer, så vi kan få styrket den kvalificerede arbejdskraft lokalt” siger direktør Kim Normand fra CELF.

Partnerskabsmødet varer to dage, hvor de første resultater af samarbejdet fremlægges og de næste indsatser skitseres.

For yderligere oplysninger kontakt:

Programkoordinator, bioøkonomi, Guldborgsund Kommune Mette Jørgensen på tlf.: 2518 1833

Projektleder Jes Christiansen, CELF, Nykøbing Falster, på tlf.: 6122 1683

Billedtekst:
1) 2. viceborgmester Ole K. Larsen fra Guldborgsund Kommune hører elever fra CELF fortælle om processen omkring at lave en creme baseret på voks udvundet af æbler.

2) Tangpesto lavet af CELF elever

3) Æblecreme lavet af elever fra CELF

4) Fællesbillede med partnerne i BIOCAS

Foto: Guldborgsund Kommune.

FAKTA

I BIOCAS arbejder i alt 18 partnere fra Holland, Belgien, Tyskland og Danmark på vha. vidensdeling, nye pilot-analyser og tætte samarbejder med virksomheder, at skabe nye bæredygtige produkter og produktioner. Der arbejdes lokalt bl.a. med restbiomasse fra presning af frugt og insektdyrkning.

Projektet favner meget bredt og der arbejdes f.eks. også med biokomposit til at bygge en cykelbro, blanding af halm og husholdningsaffald til biogasproduktion og på at dokumentere et forventet reduceret CO2-fodaaftryk for pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture byg (til ølbrygning).

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)