Eliten hylder Danmarks aktivistiske udenrigspolitik

Danmarks politikere og medier promoverer p.t. en fortælling om, at de 8 døde og 19 sårede i Irak samt de 44 døde og 214 sårede i Afghanistan ikke var forgæves. I dagens Berlingske skriver avisens debatredaktør, Pierre Collignon:

”Herhjemme kæmper mange Afghanistan-veteraner og deres pårørende med følelser som skuffelse og tomhed. Er alt det, vi kæmpede for i Afghanistan, tabt? Var det overhovedet indsatsen værd?

Vores soldater var med til at plante håb og muligheder for civilbefolkningerne i to krigshærgede lande. Talebans totale magtovertagelse i Afghanistan er deprimerende at se på nu, men det betyder på ingen måde, at indsatsen var forgæves.

Hver afghansk pige, som har fået lov at gå i skole, er fremskridt. Højere levealder og faldende børnedødelighed er udtryk for fremskridt. Alle de unge afghanere, som har fået smag for et mere åbent samfund med uddannelse og kontakt til omverdenen, fortjente den chance”.

24NYT: I en kronik i Berlingske skriver prof. Jesper Lau Hansen, at den civile indsats i Afghanistan blev ekstremt dyr, idet pengene i meget vidt omfang er blevet spildt på ukoordinerede projekter, konsulenters grådighed og lokal korruption.