En uge i Sverige

Bilbrande i Stockholm-forstaden Husby under en opstand den 20. maj 2013. (Billedkilde: Telefonkiosk/Wikimedia Commons)

Af Fjordman –  Oprindeligt udgivet af Gatestone Institute. 

Hvis du leder efter kriminalitet, kan du finde det i ethvert samfund. Du behøver desværre ikke søge særligt længe for at finde kriminalitet i dagens Sverige. Ved et flygtigt blik i en hvilken som helst tilfældig dags aviser vil man finde, at avisen er fyldt med historier om væbnede røverier, seksuelle overgreb, voldtægter, bandeskyderier på åben gade og måske eksplosioner i restauranter. Kriminalitetsbølgen er ikke længere begrænset til de større byer. Mange mindre byer og nogle landkommuner er også berørt.

I nogle svenske kommuner er chikane og voldstrusler blevet et stort problem – selv på offentlige biblioteker. En bande på 30-50 unge overtog i efteråret 2017 på effektiv vis et lokalt bibliotek i Trelleborg. En moder, der ikke ønsker sit navn frem, forklarede, at hun nu er bange for at tage hen på biblioteket med sine børn. Sidste gang hun tog derhen, blev de besøgende chikaneret af en højlydt, aggressiv drengebande. Da en vagt gav bandemedlemmerne besked på at forlade stedet, omringede de ham. Det lokale politi siger, at de er klar over problemet, men at de ikke har tilstrækkeligt personale til at patruljere på biblioteket hver dag.

En 81-årig svensk kvinde blev i oktober 2017 chikaneret og truet af nogle unge, da hun gik tur med sin hund i Mölndal. Nogle drenge på omkring 12 år gik foran hende og blæste cigaretrøg i ansigtet på hende; en af dem truede med at angribe hunden og hende. Han spyttede hende dernæst i ansigtet. Kvinden siger nu, at hun er bange for at gå ud. Det lokale politi bekræfter, at ældre mennesker chikaneres på lignende vis. I et tilfælde stjal nogle unge et stykke brød fra en anden kvinde, der er i firserne.

Den 29. oktober 2017 blev der om aftenen sat ild til en bil i det muslimsk-dominerede område Rosengård i Malmø. Den 30. oktober blev en anden bil stukket i brand i det samme område. Den lokale avis Sydsvanskan nævnte kun hændelserne med et par sætninger. Hvorfor? Fordi bilafbrændinger er blevet en del af dagligdagen. De er ikke længere nogen større nyhed i Sverige. Biler bliver jævnligt sat i brand i de svenske byer.

LÆS OGSÅ:  VIDEO: Her er den omstridte film – et socialdemokrati gennemsyret af racisme, anti-semitisme og racehygiejne

Mellem januar og september 2017 var der 6.000 bilafbrændinger i Sverige. Det svarer til omkring 22 bilbrande om dagen. (Forsikringsselskaber vurderer, at omkring halvdelen af hændelserne er forsøg på forsikringssvindel.) Skoler og andre bygninger er også sommetider målet for ildspåsætterne.

Bilbrande i Stockholm-forstaden Husby under en opstand den 20. maj 2013. (Billedkilde: Telefonkiosk/Wikimedia Commons)

I de senere år har politiet i dele af Sverige også oplevet et stigende antal voldelige angreb. Politibiler og stationer er blevet angrebet; sommetider endda politimænd i deres private hjem.

Den 29. oktober 2017 blev en sten kastet gennem en politistations hoveddør i den lille by Kinna. En politistation i Dalbo i Växjö fik adskillige vinduer smadret med sten og blev beskudt med fyrværkeri. Den lokale politileder fortalte, at politiet tidligere også oplevede hærværk mod deres biler. En politistation i den nordsvenske by Vännäs blev ramt af en sten dagen forinden.

Dem 29. oktober blev en politipatrulje i Linköping udsat for et bagholdsangreb, hvor flere smed sten mod dem. En politimand blev såret, da han blev ramt i ansigtet af en sten.

Den 18. oktober blev en politistation i den sydlige by Helsingborg ramt af en eksplosion. Ingen blev såret, men en stor del af bygningen, såvel som vinduerne i nabobygningen, blev ødelagt af eksplosionen. “Det er meget alvorligt. Et angreb på politiet er ikke blot et angreb mod samfundet, men mod alles sikkerhed”, sagde Sveriges rigspolitichef Dan Eliasson.

Den 28. oktober affyrede nogen midt om natten omkring 20 skud ind i en politimands private hjem i Västerås. Politimanden og hans familie sov på gerningstidspunktet. Skuddene gik lige gennem huset og ind i naboens hus. Ifølge den lokale politichef Carin Götblad er det et rent held, at ingen blev ramt.

På trods af mange lignende hændelser hævder Johanna Skinnari, der er forsker ved Sveriges Nationale Kriminalpræventive Råd, at det er umuligt at bestemme, hvorvidt angreb mod politiet er blevet mere udbredte. Hun tilføjede dog, at der er en stigning i “almindelige trusler og chikanerier”. Hun forklarede, at hendes forskning viste, at angrebene typisk styrker gerningsmændenes “intimideringskapital” ved at “vise, at de er seje og ikke er bange for politiet”.

LÆS OGSÅ:  Sverige får sit første islamistiske parti

En kvindelig svensk politibetjent beskrev, hvordan kriminelle har offentliggjort billeder af hende, hendes mand og hendes 2-årige søn, som forbryderne truede med at myrde. Hun fortalte, at lignende historier om politibetjente i Sverige nu er almindelige. Nogle politimænd er begyndt at tjekke undersiden af deres bil for bomber, inden de sætter sig ind og starter den. Som en voldelig kriminel sagde til svensk politi: “Det er ikke længere jer, der jagter os. Nu er det os, som jagter jer. Vi vil jagte jer og jeres familier”.

Svenskerne betaler nogle af verdens højeste skatter. På trods af skattebyrden lider dele af landet under en kronisk mangel på politiressourcer. Mange forbrydelser bliver aldrig opklaret. Vidner er sommetider bange for at tale med politiet. Andre gange mangler politiet kapacitet til at undersøge selv alvorlige forbrydelser, såsom mord og voldtægter.

Det er ikke et attraktivt job at være politimand i dagens Sverige. Farerne er store; lønnen er lav. Et alarmerende stort flertal af svenske politifolk – 58% — overvejer at finde et andet erhverv.

Politiet advarer om, at udenlandske kriminelle betragter Sverige som et yderst attraktivt land. Hvis man stjæler noget, er risikoen for at blive pågrebet stort set lig nul. Hvis du skulle blive dømt for en forbrydelse, skal du måske kun tilbringe kort tid i et komfortabelt fængsel. Der cirkulerer mange ulovlige våben blandt kriminelle bander – alt fra pistoler til håndgranater.

Journalisten Ivar Arpi udtalte, at dele af landet ikke længere er underlagt statens kontrol. På mange togstationer, biblioteker og hospitaler er trusler og chikane mod personalet blevet dagligdag. I udsatte områder tvinges forretninger til at lukke: På grund af den voldsomt stigende kriminalitet kan de ikke længere købe en forsikring. At kaste sten mod politifolk og redningsarbejdere er nu “normalt”. Brug af håndgranater til angreb i Sverige er nu sammenligneligt med områder i Mexico, hvor narkokarteller regerer.

Gøteborgs lokale avis Göteborgs-Posten mener, at der nu føres en “lavintens krig” mod det svenske politi. Avisen bemærker, at situationen eksisterer, selv om svensk økonomi stadig er stærk. Hvad vil der ske med spændinger, hvis økonomien svækkes?

PO Hellqvist, der arbejdede 30 år i den svenske sikkerhedstjeneste (Säpo), advarede om en “magtkamp” mellem svenske myndigheder og kriminelle bander i nogle områder. Han siger, at han er bekymret over de voksende parallelsamfund, der har deres eget “moralpoliti” og er delvist afskåret fra, og ofte fjendtligt indstillet over for, resten af samfundet. Sådanne samfund har tidligere været arnested for terrorisme. Hellqvist tilføjer, at han er endnu mere bekymret over folk, der bliver radikaliseret lokalt end over IS jihadister, der vender tilbage fra Mellemøsten. De lokale radikale, bemærker han, er mere talrige.

LÆS OGSÅ:  Libaneser slipper med betinget udvisning

Tre ansatte på Sveriges offentlige tv-station SVT blev dømt for menneskesmugling efter, at de havde smuglet en syrisk migrant ind i Sverige i 2014. De mister imidlertid ikke deres arbejde på grund af det. På samme tid blev en anden syrisk muslimsk migrant arresteret i Tyskland; han er mistænkt for at planlægge et massemorderisk terrorangreb.

Kjell-Olof Feldt, der var en magtfuld finansminister i 1980’erne, var bredt respekteret som en ærlig og kompetent minister (selv om nogle af hans partifæller blandt socialdemokraterne mente, at hans økonomiske politik var for “højreorienteret”). Den nu pensionerede Feldt gav i oktober 2017 et interview til en svensk avis, hvori han udtrykte bekymring for sit eget partis fremtid, såvel som for Sveriges fremtid. Feldt siger, at den måde, hvorpå de etablerede politiske partier har håndteret indvandringen, har svækket tilliden til politikerne. Han beskrev den nuværende indvandringspolitik i Sverige som en “tikkende bombe“. På spørgsmålet om, hvad politikerne kan gøre for at løse problemerne, svarede Feldt: “Det ved jeg ikke. Jeg tror næppe nogen ved det”. Han mener, at de nuværende politiske ledere ganske enkelt forsøger at lægge låg på situationen og undertrykke debatten.

I mellemtiden hævder en rapport, at svenske studerende og andre borgere er blevet skubbet om bag i køen til almene boliger. Kommuner i hele Sverige mangler boliger. Det ser ud til, at myndighederne sommetider har prioriteret nyligt ankomne asylansøgere og migranter højere end landets egen oprindelige befolkning. Den svenske regering leder efter boliger til 100.000 flere migranter i 2018.

Fjordman, en norsk historiker, er ekspert i Europa, islam og multikulturalisme.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb