Site icon 24NYT

Enorme udfordringer venter for Københavns ældrepleje

Høj personaleomsætning, ældre og ældre ledere og medarbejdere, stort frafald blandt elever og problemer med at fastholde elever efter endt uddannelse. Udfordringerne er til at tage og føle på. Sundheds og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) vil sætte bredt ind.

Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune

Tallene taler for sig selv. Den seneste analyse af personalesituationen – den såkaldte Personalepolitiske Redegørelse (PPR) – i Københavns Kommune er barsk læsning – Særligt på sundheds- og omsorgsområdet.

På et år er antallet af elever faldet med 13 %, og samtidig vælger færre nyuddannede sosu-medarbejdere at blive ansat i Københavns Kommune. I 2019 blev 65 % af social- og sundhedshjælperne og 77 % af social- og sundhedsassistenterne ansat i Københavns Kommune efter endt uddannelse. I 2022 var tallene faldet til henholdsvis 49 og 58 %. Desuden viser den nye PPR, at mere end hver tredje sygeplejerske og 2 ud af 5 faglærte sosu-medarbejdere skifter job væk fra København inden for det første års ansættelse.

– Udviklingen er desværre ikke overraskende, men det gør den ikke mindre alarmerende. Vi står i en meget stor rekrutteringskrise. Ikke kun i København, men i hele landet. Vi er nødt til at prioritere flere ressourcer til velfærdsområderne, og det handler ikke kun om kroner og øre. Der er simpelthen ikke uddannede medarbejdere nok at tage af. Der er ikke nogen nemme løsninger. Derfor skal vi sætte bredt ind, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

De seneste år har et flertal af partier i Københavns Kommune løbende afsat midler til blandt andet løntillæg til kommunens sundhedsmedarbejdere. I 2021 blev der for eksempel afsat 90 mio. kroner. Og i 2022 blev yderligere 84 mio. kroner afsat til initiativer, som skulle hjælpe til at finde og tiltrække nye medarbejdere. Og ikke mindst fastholde de dygtige medarbejdere, der allerede er ansat.

– Vi må erkende, at vi med stor sandsynlighed ikke kommer til at opretholde det antal medarbejdere, som vi tidligere har haft. Derfor skal vi bruge vores uddannede medarbejdere bedst muligt og til de vigtigste opgaver. København står ikke alene med det her problem. Derfor skal vi også have Christiansborg på banen. Vi har brug for, at flere unge vælger en karriere i sundhedsfagene, og i København er vi særligt udfordrede af høje leveomkostninger. Derfor skal vi have flere billigere boliger, så de medarbejdere, vi så desperat har brug for, har råd til at bo her, siger Sisse Marie Welling.

Flere unge skal i gang med en omsorgsuddannelse

Det faldende antal elever i Københavns Kommune skyldes en kombination af færre elever og større frafald.

Sisse Marie Welling satte sammen med det øvrige Sundheds- og Omsorgsudvalg en indsats i gang fra starten af 2023, som netop skal skabe bedre elevforløb med større tilpasning til en enkelte elev. 14 mio. kroner er afsat, og denne indsats er sat i gang samtidig med, at den seneste Personalepolitiske Redegørelse er udarbejdet, hvorfor effekten ikke ses endnu.

Men mere er på vej. Sisse Marie Welling går til efterårets budgetforhandlinger med nye tiltag på ønskelisten – bl.a. indsatser for at få flere unge ind i omsorgsfagene, tiltrækning af voksne sosu-elever gennem voksenelevløn og bedre vejledning til sosu-elever og sygeplejerskestuderende.

– Der er ingen grund til at pakke noget ind. Udfordringen er enorm. Og den kommer ikke først om 5 eller om 10 år. Vi står midt i den. Derfor er jeg også ekstra glad for, at vi har indgået en principaftale for de næste to års budget, som 7 partier på rådhuset står bag. En aftale, som klart understreger, at hvis vi skal sikre den nødvendige arbejdskraft på de store velfærdsområder, så københavnerne fortsat kan få velfærd af høj kvalitet, så skal vi prioritere det i kommunens budget. Jeg ser frem til, at der bliver sat handling bag ordene, når vi forhandler til efteråret, siger Sisse Marie Welling.

Fakta om Personalepolitisk Redegørelse 2023

  • Det er især faglærte sosu-medarbejdere (24 %) og syge- og sundhedsplejersker (27 %), som ligger højt på ekstern personaleomsætning (dvs. medarbejdere, som skifter til jobs uden for Københavns Kommune).
  • Når man ser på medarbejdernes alder, er halvdelen af de faglærte sosu-medarbejdere over 50 år. Mens det for afdelingsledere og forstandere er 58 % og 78 %.
  • Samlet set er gennemsnitslønnen for alle de store faggrupper inden for velfærdsområderne højere i Københavns Kommune end landet samlet set – og i de øvrige store byer og i forhold til omegnskommunerne.
  • Både faglærte SOSU-medarbejdere og ufaglærte havde i 2022 et lavere sygefravær sammenlignet med omegnskommunerne, hele landet og de øvrige store byer.
  • Jobopslag for faglærte sosu-medarbejdere og sygeplejersker havde gennemsnitligt færrest ansøgere i både 2018, 2021 og 2022 (sammen med pædagoger).
  • 35 % af stillingsopslag til sygeplejerske resulterede ikke i en ansættelse i 2022. For sosu-stillinger er tallet 32 %
Exit mobile version