Er det nødvendigt at optage et boliglån i banken?

Det er nødvendigt at optage et boliglån, når man enten har i sinde at investere i en ny bolig/hus eller ønsker at forbedre ens nuværende boligsituation, hvad end det er udbygning eller fornyelse.

I processen for at optage et boliglån kontakter man typisk et realkreditlån.

Et realkreditlån er billigere end et normalt banklån. Man, kan dog kun låne op til 80 procent af boligens værdi som realkreditlån, hvilket betyder at resten skal finanseres gennem et boliglån i banken. Det er naturligvis også muligt at spare 20% af lånet op på forhånd – men det er bestemt ikke normen.

Efter optagelse af et nyt boliglån, vil de fleste forsøge at tilbagebetale banklånet så hurtigt som muligt, da det essentielt er det ”dyre” lån med en højere rente.

Ønsker man derimod at ansøge om finansiering til forbedring af ens nuværende bolig, vil man typisk ansøge sit realkreditinsitut, som foretager en ejendomsvurdering og tjekker om der er nok friværdi til at optage et nyt lån. Alt efter ens situation vil man dog ofte også være nødsaget til at optage et boliglån, for at dække alle ens renoverings- og udbygningsomkostninger.

Hvor meget kan jeg låne?

Der er mange faktorer der spiller ind, når banken vurderer hvor meget du kan låne. Nu om dage, har næsten alle banker dog en boliglån beregner, som kan bruges til at få en indikation. Det vil dog altid kun være en indikation og bestemt ikke den reelle lånstørrelse du får fremvist. Det kræver en mere grundig gennemgang af ens nuværende økonomiske situation.

Det vil derfor altid være en god ide at tage direkte fat i ens bankrådgiver og få skemalagt et møde.

Får du ikke det svar du havde håbet på, så skal du ikke være fortvivlet. Det anbefales faktisk, at du kontakter mindst 2 banker mere, så du får det bedste mulige tilbud.

Kan du ikke låne nok til din drømmebolig, så har du måske foretaget den mest normale fejl, som de fleste førstegangskøbere foretager.

Du har fundet din drømmebolig før du faktisk vidste hvor meget du kunne låne. Det er en stor fejl. Det er altid bedst at få klargjort ens lånemuligheder først, for derefter at søge efter ens drømmebolig.

På denne måde er du sikker på, at du ikke leder forgæves efter boliger, der ikke matcher din økonomiske formåen på nuværende tidspunkt.