En ny offentlig skandale. Pris: 8 mia. kr.

De såkaldte supersygehuse, som politikerne i Danske Regioner er i færd med at opføre, bliver markant dyrere end først antaget. Besparelser, ekstraregninger og forsinkelser får prisen for de seks nye sygehuse til at overstige budgettet med 8 mia. kr. Årsagen er, at politikerne mangler erfaring med komplekse sygehusbyggerier, herunder byggestyring og risikostyring, skriver Børsen.

’Det er bemærkelsesværdigt, at det er på alle seks supersygehuse, der er gået noget helt galt. Det er i den grad et problem, for det betyder, at vi får en række sygehuse af dårligere kvalitet, end vi var lovet. Det må give anledning til selvransagelse hos regionerne men også hos landspolitikerne, som søsatte projekterne’, siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Axcelfuture.

Regionsrådsformand i Nordjylland, Mads Duedahl (V) mener, at regionen har manglet kompetencerne til at drive så stort et projekt. Ifølge Mads Duedahl står de respektive regioner selv med det endelige ansvar for skandalebyggerierne, da de fra start har kendt budgetrammerne. ’Vi har jo som politikere i regionerne fået ansvaret, men vi har jo ikke kinamands chance for at vurdere sådan et projekt. Så beslutningen om selv at være totalentreprenør, synes jeg, har været forkert’, siger han.

Når Peter G. Harboe fra Via University Collage bliver spurgt til ansvaret, svarer han, at ansvaret hurtigt forsvinder ud i den blå luft. ’Der er andre beslutningsprocesser i den offentlige sektor, og demokratiet gør, at ansvaret reelt set forsvinder. Regionerne får beslutningskompetencen, og når de er folkevalgte, accepterer man, at ansvaret skrider’, siger han”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)