EU dybt splittet om asylsystemet

De europæiske lande har mistet tilliden til hinanden og til EU-systemet siden flygtningestrømmen i 2015, og det har efterhånden udviklet sig til en dybereliggende politisk tillidskrise i forhold til EU’s regler og det fælles asylsystem. Det skriver Berlingske.

Striden mellem EU-landene drejer sig bl.a. om Dublin-forordningen, der tilsiger, at asylansøgerne skal have behandlet deres sag i det første EU-land, som de ankommer til.

Tvisterne om ansvaret for asylansøgerne skyldes bl.a., at de enkelte lande fortolker Dublin-reglerne forskelligt.

Der har ligeledes været mistanke om ”asylshopping”, hvor flygtninge og migranter målrettet går efter at få sagen behandlet i det land, hvor de vurderer, at der er størst mulighed for at opnå ophold.

Der er stribevis af eksempler på, at asylansøgere, der er blevet afvist i et EU-land, efterfølgende får asyl i et andet EU-land, hvilket Dublin-systemet burde forhindre. I alt 224.180 asylansøgere har forsøgt at få deres asylsag behandlet i flere lande.

Striden om asylsystemet i EU betyder, at på fjerde år efter flygtningekrisen er forhandlingerne om fælles fordeling af flygtninge og migranter endnu ikke mundet ud i en asylaftale.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)