EU står ved en skillevej, hvor valget står mellem Europas Forenede Stater og et Nationernes Europa, skriver prof. emeritus Søren Kjeldsen-Kragh i Berlingske.
En føderal statsdannelse, dvs. Europas Forenede Stater i stil med USA, vil betyde, at de enkelte lande er underlagt stærke overnationale institutioner. Det er beslutninger oppe fra og ned.
Et Nationernes Europa er baseret på folkestyret i de enkelte stater. Landene koordinerer deres indsats. Det enkelte lands demokrati respekteres, og man påtvinges ikke løsninger fra Bruxelles.
Visionen om Europas Forenede Stater er radikal, og man øjner med den seneste krise en chance for at tage et nyt, stort skridt i retning mod en føderal stat. EU skal simpelthen have mange flere penge at disponere over, og med epidemien er påskuddet fundet.
Der bruges vildledende navne som ”genopretningsfonden” om midler, som for langt hovedpartens vedkommende først bliver brugt længe efter, at den nuværende krise er overstået. Det bør være indlysende for enhver, at coronakrisen er et påskud.
Vi står ved en skillevej. Det er vigtigt, at vi får en debat om, hvilken vej vi skal gå. Vi ønsker alle et stærkt Danmark og et stærkt Europa. Men et stærkt Europa får vi ikke ved at udvikle et Europas Forenede Stater i form af en gælds-, overførsels- og skatteunion.