Site icon 24NYT

EU er kynisk og selektiv når det gælder menneskerettigheder

I en 46 sider lang rapport dokumenterer Amnesty International, hvordan græske betjente og kystvagter de seneste år har skubbet flygtninge tilbage, de såkaldte “pushbacks”, og i en lang række andre tilfælde forbrudt sig mod basale menneskerettigheder. Men rapporten vil næppe få EU-landene til så meget som at løfte pegefingeren over for grækerne, skriver Berlingske.

”Mens EU-landene er enige om at styrke og opruste ved grænserne, står det straks sværere til med fordelingen af de flygtninge, der kommer til Europa og skal have asyl. Her er landene meget langt fra at blive enige om en ny fordelingsordning. Derfor vil løsningen den kommende tid være den samme som de seneste år: Flere penge til Tyrkiet og et blindt øje til de overgreb, som medlemslande gør sig skyldige i”.

Grækenlands hårdhændede behandling af flygtninge viser, at EU er kynisk og selektiv, når det gælder EU-landenes overholdelse af menneskerettigheder.

For nylig satte EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, sig på den høje moralske hest, idet hun kaldte en ny ungarsk lov om seksuelle minoriteter en skændsel og truede med at tage retlige skridt mod Ungarn.

Men samtidig skøjter man i EU let og elegant hen over, at EU’s asylpolitik er særdeles umoralsk og flosset i kanten. EU fordømmer andre lande for manglende moral, men indgår selv forkastelige lokumsaftaler med regimer, der er kendt for at begå brud på menneskerettigheder, og accepterer stiltiende overgreb på flygtninge, som disse lande tilbageholder.

For at bremse flygtninge- og migrantstrømmen ser det snusfornuftige EU stort på, at Grækenland overtræder EU’s grundlæggende humanistiske værdier, som EU dagligt bryster sig af at holde i hævd.

EU har heller ingen problemer med at holde liv i den umoralske lokumsaftale med Tyrkiet, som har modtaget milliarder af euro for at begrænse trafikken over Middelhavet og sikre, at de syriske flygtninge, der opholder sig i landet, ikke rejser videre til EU. Aftalen med Erdogan, der har sat en prop i flygtningestrømmen nordpå, har medført, at de flygtninge og immigranter, der stadig finder vej til de græske øer, sidder fast i overfyldte lejre og udsættes dagligt for sult, sygdomme, vold, voldtægter og mishandling.

EU støtter også den libyske kystvagt, som pågriber migranter og bringer dem til overfyldte lejre, hvor tortur og voldtægt finder sted. I alt 750.000 migranter og flygtninge er ifølge FN’s vurdering strandet i Libyen, hvor de bliver mishandlet, sultet og udsat for afpresning. Med 225 mio. kr. i direkte bidrag er Danmark i øvrigt EU’s tredjestørste sponsor af Libyens migrantsystem.

EU har det med at smykke sig med ædle værdier, universelle frihedsrettigheder og demokratiske grundpiller, men det er kun staffage. Unionen er for længst gået moralsk bankerot.

André Rossmann

 

Exit mobile version
Click to listen highlighted text!