EU er Putins bedste gaskunde

Ifølge en opgørelse har energivirksomheder i EU-lande i årets første syv måneder købt over halvdelen af den samlede russiske eksport af flydende gas til en anslået pris af mere end 35 milliarder kroner. Dette er en stigning på omkring 40 pct. i forhold til før krigen i Ukraine, skriver Berlingske.

”Rusland eksporterer ganske vist en meget mindre mængde gas til Europa end før, men i en mindre målestok er flydende gas – LNG – fra Rusland samtidig blevet en givtig milliardhandel for Vladimir Putin. »Det er chokerende, at lande i EU har arbejdet så hårdt på at afvænne sig fra den fossile russiske gas fra rør og så bare erstatter den med det samme sendt via skibe.

Der er samtidig rejst tvivl om, hvorvidt Tyskland virkelig har gjort sig fri af den russiske gas. I en artikel gør nyhedsmagasinet Der Spiegel opmærksom på, at Tyskland nu modtager masser af LNG-gas fra Belgien. Belgiske havne er i år blevet verdens tredjestørste modtager af russisk LNG-gas. Spanien er næststørst. Kun Kina modtager mere.

Der er ingen EU-embargo mod russisk gas, og der er ingen kontrol med, om gassen kommer fra Rusland. I en podcast fortæller to af Der Spiegels økonomiske journalister, at ’Vladimir Putin kan fryde sig’. EU støtter Ukraines forsvarskamp, men er med til at betale for Ruslands angrebskrig for at holde varmen”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)