EU i nyt angreb på Israel

Den israelske koalitionsregerings plan om at annektere Jordandalen skal bremses med “alle diplomatiske værktøjer”, lød det fra EU’s udenrigschef, Josep Borrell, efter et møde forleden. Som på et EU-ministermøde tidligere i år blokerede Ungarn og Østrig for en hård linje over for Israel. Læs mere her.

24NYT: EU gør alt for at fremstå som en enig blok, men ser man på EU-landenes holdning til Israel, er det tydeligt, at der under overfladen lurer splittelsen. F.eks. blokerede Ungarn, Tjekkiet og Rumænien for en fælles EU-resolution mod USA’s ambassadeflytning til Jerusalem, og de to sidstnævnte leger med tanken om at flytte deres ambassader til Jerusalem.

En samlet EU-blok begrænser Israels handlemuligheder. Det er derfor vigtigt, at Israel opbygger relationer og indgår aftaler med hvert enkelt europæisk land for sig, da det stiller Israel stærkere i forhandlingerne. Det er grunden til, at Israels premierminister Benjamin Netanyahu har arbejdet intenst på at udbygge samarbejdet med de Israel-venlige lande, nemlig Ungarn, Bulgarien, Grækenland, Rumænien samt Serbien. Hans strategi er gået ud på at ødelægge EU’s consensus i forhold til Israel.

Netanyahus bestræbelser har båret frugt. Ungarn, Polen, Kroatien og Tjekkiet har afholdt sig fra at stemme for den FN’s resolution, der fordømte Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Selv om resolutionen blev vedtaget, var afstemningen et vidnesbyrd om den dybe uenighed i EU, når det gælder forholdet til Israel. Og nu afholder Ungarn og Østrig sig fra at kritisere Israels planer om at annektere Jordandalen.