EU-landene i hundeslagsmål om gas

De har skændtes om det i månedsvis, og torsdag tager EU-landene en ny runde, når et nyt forslag om et prisloft på gas lander på bordet hos EU’s energiministre. Flere af de utålmodige lande har truet med at boykotte andre tiltag som f.eks. fælles gasindkøb og hurtige tilladelser til grønne energiprojekter, hvis de ikke samtidig får et prisloft, skriver Børsen.

”15 lande især i Syd- og Østeuropa har mere og mere højlydt presset på for at komme videre med prisloftet. De anfører, at der bliver delt milliarder ud i statsstøtte for at skærme forbrugere og virksomheder. Og at det kan ende i konkurser, økonomisk ruin og lukket industri alligevel.

På den anden side står en gruppe skeptiske lande anført af Tyskland og med Holland og Danmark i feltet. De peger på, at priserne er høje, fordi markedet er presset. Hvis man indfører en kunstigt lavere pris, risikerer man, at de eftertragtede skibe med flydende naturgas bare sejler videre til andre dele af verden.

Siden gasprisen toppede i august, har kampen bølget frem og tilbage. De 15 lande er utålmodige, og de skyder ikke kun på skeptikerfløjen, men også på EU-Kommissionens embedsmænd, anført af den danske generaldirektør for energi, Ditte Juul Jørgensen”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)