EU vil give muslimsk land visum-fri adgang

Et klart flertal i EU-parlamentet mener, at indbyggerne i Kosovo snart ikke længere skal have visum for at komme ind i EU. Det kan betyde øget kriminalitet og terrorfare i Schengen-området, herunder Danmark.

Kosovo, der er 95 procent muslimsk og 88 procent albansk, bør ikke længere være omfattet af krav om visa til EU.

Det har et flertal på 331 stemmer i EU-parlamantet besluttet. 126 parlamentsmedlemmer var imod.

“Hvis forslaget bliver endeligt vedtaget, vil Kosovos indbyggere kunne rejse ind i EU uden visum i 90 dage indenfor en 180-dages periode. Det forudsætter, at de har et biometrisk pas, og at formålet med rejsen er forretning, turisme eller familiebesøg – men ikke arbejde,” fremgår det af schengenvisainfo.com.

Alvorlig kriminalitet

Åbningen af EU’s grænser for de omkring 1,5 millioner kosovo-albanere vil kræve en øget politiindsats. Det advarer en EU-rapport fra 2018 om.

Ifølge EU-rapporten har Kosovo problemer med bl.a. narkosmugling, menneskesmugling og organiseret kriminalitet. Et problem, som bl.a. EU-projektet Countering Serious Crime in the Western Balkans skal forsøge at dæmme op for.

Kritikere er bekymrede over, at visumfri adgang fra Kosovo vil give landets kriminelle mulighed for at operere i hele Schengen-området.

Ekstremisme i vækst

Kosovo er ikke kun ramt af alvorlige problemer med kriminalitet, korrupte myndigheder og et retssystem, som slet ikke formår at håndtere problemerne. Radikal ekstremisme er nemlig i voldsom stigning i Kosovo.

LÆS OGSÅ:  Udlænding tog fusen på 88-årig kvinde – udgav sig for at være sygeplejerske

I 2016 havde det lille land hele 800 moskeer, skriver New York Times i artiklen “Sådan blev Kosovo til et væksthus for ISIS”.

Især Saudi-arabien har haft stort held med at eksportere såkaldt wahhabisme gennem opførelse af moskeer. Wahhabisme er den samme bogstavtro fortolkning af religionen, som bl.a. Islamisk Stat arbejder efter.

Terrorrede

Kosovo er som resultat af de mange udenlandske moskeer blevet lidt af en terrorrede:

“Kosovo har med sine kun 1,8 millioner indbyggere produceret flere fremmedkrigere per indbygger end noget andet vestligt land, siden Islamisk Stat erklærede sit kalifat i 2014,” fortæller Washington Post. 413 personer fra Kosovo har tilsluttet sig ekstremister i Syrien siden 2012.

EU-parlamentets ønske om at ophæve visum-kravet for Kosovo vil, såfremt det som ventet godkendes endeligt, formenlig øge terrortruslen i Europa yderligere.

Der er valg til EU-parlamentet i maj.

OBS: DR har fået Facebook til at lukke 24NYTs side. Derfor kan vi ikke selv dele denne artikel. Vi håber, at læserne selv vil dele den fra egne Facebook-profiler.