Vesteuropa begår en fejl, hvis man tror, at Ungarn og Polen står på trinnet til fascismen. Det er vrøvl. Men mange har en bekymring for, at deres hjem tages fra dem, skriver Bertel Haarder (V) i Berlingske.
Vi skal passe på med at råbe “ulven kommer” og betegne alt det, vi ikke kan lide, som et problem for demokratiet. I stedet må vi op ad lænestolen og slås med åndens våben – og lytte os frem til, hvad der ligger bag det, vi ikke kan lide.
Det dummeste, vi kan gøre, er at spille EU ud mod dem (de østeuropæiske EU-medlemmer – red.), vi ikke kan lide, medmindre de bryder meget klare kriterier. Det kan true den ellers stigende opbakning til EU.
Det er i forvejen et problem, at både Menneskerettighedsdomstolen og EU-Domstolen bevæger sig ind på flere og flere områder på bekostning af de politiske flertal i de enkelte lande.
24NYT: Ungarn og Polen eksemplificerer den værdipolitiske kløft, der findes mellem de øst- og vesteuropæiske EU-lande. Angst i forbindelse med den nationale identitet er særlig stærk i både Ungarn og Polen, som har levet under sovjetisk overherredømme. Både ungarerne og polakkerne er stolte af deres respektive lande og glade for medlemskabet i EU. Men de har dårlige erfaringer med overnationale unioner, der dikterer, hvordan de skal indrette deres samfund. Begge lande er skeptiske over for EU’s princip om fælles forvaltning og bryder sig ikke om at modtage ordrer fra Bruxelles.
Både ungarerne og polakkerne har en dyb mistro til alt kosmopolitisk og internationalistisk, og hæger om deres frihed, selvstændighed og suverænitet. Og selv om der er forskel på kommunisme og EU’s liberalisme, taler begge ideologier om en universel orden uden respekt for nationalitet og folkelighed.
EU optræder med en uhørt arrogance over for både Ungarn og Polen. Uden nogen form for hensyntagen til Ungarns og Polens historie forsøger Bruxelles at truer landene til at mene det ”rigtige”. Ungarerne og polakkerne er imidlertid modige og stolte folkeslag, der ikke finder sig i noget. De fortjener respekt, ligesom alle andre folkeslag, der kæmper for deres selvstændighed og frihed.