Europæisk stolthed og lederskab efterlyses

USA trækker sig nu ud af ”Open Skies”-aftalen, som giver mulighed for, at USA og Rusland kan inspicere hinanden fra luften med særlige overvågningsflyvninger, skriver den tidligere udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, i Berlingske.

USA’s argument er, at pengene til de særlige overvågningsfly kan anvendes bedre andre steder, og at satellitter giver endnu mere præcise oplysninger.

Det er ikke særlig hensynsfuldt over for USA’s europæiske allierede, klager Ellemann-Jensen, fordi de muligheder har europæerne ikke, så hvis traktaten nu falder helt fra hinanden, vil europæerne miste en vigtig mulighed for at følge med i, hvad der foregår i Rusland.

Det er derfor ikke sundt for det internationale sammenhold, at USA endnu engang tramper hen over sine europæiske allierede, og varetager sine egne interesser – America First!, lyder det fra Ellemann-Jensen.

Danmarks tidligere udenrigsminister forfægter det absurde og ynkelige europæiske synspunkt om, at USA bør finansiere europæisk forsvar, fordi EU med sine 500 millioner borgere hellere vil bruge sine penge på velfærd, grøn omstilling, muslimske migranter og direkte overførsler til de økonomisk uansvarlige sydeuropæiske lande end på sin egen sikkerhed.

Ellemann-Jensen forklarer ikke, hvorfor USA skal være ”hensynsfuld” over for sine påståede ”europæiske allierede”, som nægter at bidrage med 2 pct. af BNP til NATO, modarbejder USA’s sanktioner mod Iran, nægter at støtte USA i landets opgør med Kina, stemmer mod USA’s ven, Israel, i FN og andre internationale fora, og som på daglig basis angriber og sværter en demokratisk valgt amerikansk præsident.

Danmark er blandt de stærkt antiamerikanske og pacifistiske EU-lande lande, der trods betydelig velstand ikke har nogen som helst planer om at opfylde NATO-erklæringen fra 2014. De danske gratister med Ellemann-Jensen & Co. i spidsen fortsætter derfor med at køre på frihjul på USA’s bekostning og håber på, at USA ikke vil gennemskue deres krumspring og søforklaringer.

Ellemann-Jensens beskyldning om, at ”USA tramper på sine allierede og varetager sine egne interesser” lyder hult i betragtning af, at EU-landene er de første til at være usolidariske, blæse på de øvrige EU-medlemmer og varetage deres egne interesser.

Under coronakrisen har man således være vidne til, at EU-landene har holdt medicinsk udstyr tilbage, at grænser er blevet lukket, at den frie bevægelighed af varer og mennesker er blevet sløjfet, og at medlemslandene direkte har bekæmpet hinanden. Hele kriseforløbet vidner om en eklatant mangel på europæisk solidaritet. Det viser, at når det kommer til stykket, ”tramper EU-landene over hinanden” og plejer deres egne interesser uden at tage hensyn til andre.

Sandheden er, at Vesteuropa ikke selv har betalt den reelle pris for sin sikkerhed siden afslutningen på Anden Verdenskrig, og at USA ikke længere ser samme interesse i at garantere Europas sikkerhed som før.

Europæiske politikere må derfor acceptere, at der ikke længere er en amerikansk fribillet til fred og sikkerhed, og at der ikke er andet alternativ end at erstatte de amerikanske overvågningsfly og satellitter med europæisk isenkram.

André Rossmann