Journalisten Mikkel Andersson er ifølge flere medier, herunder Politiken og Netavisen Pio, i færd med at etablere et nyt borgerligt medie, Kontrast.dk, som skal lanceres i løbet af oktober.
Mikkel Anderssons karriere startede på venstrefløjen, men som mange andre har han taget hele turen fra den yderste venstrefløj via VS, SF og Socialdemokratiet for at ende på den borgerlige fløj. Han var med til at grundlægge den satiriske netavis RokokoPosten i 2010 og har været vært på mediemagasinet Q&A på Radio24syv med Henrik Qvortrup. En overgang har han desuden været tilknyttet Berlingske som kommentator, anmelder og journalist.
I juni 2018 startede Mikkel Andersson sammen med Kasper Støvring og den muslimske debattør og medlem af SF, Halime Oguz, et nyt projekt, tænketanken Unitos, som skulle finansiere og igangsætte initiativer, der afdækker konsekvenserne af indvandring og integration i Danmark. Det er uvist, om Unitos stadig er aktiv, da den sidste nyhed på tænketankens hjemmeside stammer fra den 31. aug. 2020.
Der er i øvrigt tankevækkende, at den stærkt nationalkonservative debattør og forfatter, Kasper Støvring, er at finde på samme hold som Halime Oguz, som i dagens Berlingske skriver: ”LGBT-rettigheder er en vigtig del af det danske samfund. Det er helt indiskutabelt, at et menneske har lov til at udleve sin seksualitet, og at alle børn i skolen bliver oplyst om de forskellige seksuelle orienteringer som homoseksuelle, transkønnede mv.”
Kontrast har fået støtte til opstarten i form af et engangsbeløb på 1,5 mio. kr. fra Innovationspuljen i Slots- og Kulturstyrelsen samt private donationer. Mediet får desuden støtte fra ledelsen i Morph Capital A/S, som støtter startups i deres tidlige faser.
Kontrast’s CEO er p.t. Morph Capital’s managing partner, Thorbjørn Rønje, mens mediets bestyrelsesformand er den tidligere undervisningsminister, Merete Riisager Andersen (LA).
Igen er det tankevækkende at opleve den islamkritiske Kasper Støvring i selskab med Merete Riis Andersen, som har opfordret Venstre til at ”anvise en fælles national fortælling, der opfattes som nærværende og relevant for arabisk-muslimske danskere såvel som etniske danskere”, så muslimer og danskere kan oftere gifte sig med hinanden.
Selv om Kontrast har fået mediestøtte, der ydes til ”internetbaserede nyhedsmedier”, er det ikke meningen, at Kontrast skal være et nyhedsmedie, der bringer et repræsentativt udsnit af mediedøgnets nyheder. Snarere en blog, der vil koge suppe på de emner, som i forvejen dækkes af medier som Berlingske, Politiken og Kristeligt Dagblad, f.eks. identitetspolitik.
Kontrast iscenesætter sig selv som et ”borgerligt” medie uden at definere ”borgerligheden”, dog understreger Mikkel Andersson, at Kontrast ikke skal være en dansk pendant til Breitbart eller Fox News, som i hans optik er alt for værdiladede i deres journalistik. Så stærke højredrejede og nationalkonservative holdninger skal man åbenbart ikke lede efter i Kontrast.
”Kontrast vil repræsentere de borgerlige perspektiver fra et klart deklareret ståsted”, siger Mikkel Andersson til Netavisen Pio og giver en smagsprøve på, hvordan han definerer mediets borgerlige målgruppe: “Hvis man skærer et halvt år af SU’en og du synes, at det er synd for nogen, så er det ikke Kontrast, som du skal læse“.
Mikkel Andersson løfter til sidst sløret for baggrunden for, at hans medie hedder Kontrast: ”Vi kommunikerer fra og til det borgerlige Danmark og det er det, som adskiller os fra omnibusaviserne og udgør en kontrast. Vi udvælger vores stof ud fra et ideologisk kriterium om, hvad der interesserer en borgerlig læser/medieforbruger”. Altså banaliteter, som de øvrige statsstøttede medier såsom Berlingske, Jyllands-Posten eller Kristeligt Dagblad også kunne skrive under på.
Man kan kun ønske Andersson & Co. held og lykke med deres spændende projekt, der om ikke andet bidrager til et mere mangfoldigt mediebillede i dette land, hvilket i sig selv er positivt.
André Rossmann