Fædrelandsbegejstret Børsen vildleder læserne

De fædrelandsbegejstrede danske medier elsker at promovere Danmark som verdens mindst korrupte land.

Det gør bl.a. udenrigsredaktør Hakon Redder i en analyse i dagens Børsen, hvor han glæder sig over, at Ungarn og Rumænien ifølge Transparency International begge er på plads 70 i korruptionsindekset, mens Danmark er nummer 1 og mindst korrupt.

En halv sandhed er som regel en stor løgn, sagde Benjamin Franklin. Og sandheden er, at Danmark er nr. 1 som mindst korrupt, fordi den danske afdeling af Transparency International hvidvasker korruptionen i Danmark.

Transparency måler nemlig ikke den faktiske korruption i Danmark, men gengiver ukritisk danske eksperters subjektive opfattelse af korruptionsniveauet i den danske offentlige sektor.

Danske eksperters opfattelse har altid et propagandistisk filter, der bruges til at promovere et billede af Danmark som et land, der er for rent til noget så griset og bananstatsagtigt som korruption.

Men ifølge Christian Bjørnskov, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og har forsket i korruption, er det reelt umuligt at måle korruptionsniveauet i et land på basis af empiriske data, og heller ikke på basis af eksperters subjektive opfattelser.

Den faktiske korruption i Danmark er derfor mere udbredt end man tror. Det kan man læse mere om her.