Fængsel og udvisning i sag om groft hæleri

To rumænske mænd er hver blevet idømt 10 måneders fængsel samt udvisning med et indrejseforbud i seks år for groft hæleri af professionelt værktøj, blandt andet stjålet fra byggepladser i Århusområdet og i Horsens.

To rumænske mænd på 20 og 25 år blev mandag ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg hver idømt 10 måneders fængsel samt udvisning med et indrejseforbud i seks år for groft hæleri.

De to mænd blev anholdt den 10. september i en rumænsk stationcar ved Sønderjyske Motorvej nær Padborg af en patrulje fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Betjentene fattede mistanke til køretøjet, der var på vej ud af Danmark, tungt læsset med værktøj, hvorefter de to personer blev anholdt og varetægtsfængslet.

Den efterfølgende efterforskning viste, at der var over 200 stykker værktøj, primært professionelt el- og håndværktøj, i køretøjet, hvor retten fastsatte værdien til mindst 300.000 kroner. Det stod desuden klart, at en del af værktøjet stammede fra indbrud på byggepladser i Århusområdet og i Horsens i juli og september måned.

Begge rumænske mænd har under sagen nægtet sig skyldige, men modtog dommene.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen – eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.