Færre bæltefikseringer på færre patienter i Region Hovedstaden

Brugen af tvang fortsætter med at falde i Region Hovedstadens Psykiatri.

Brugen af tvang fortsætter med at falde i Region Hovedstadens Psykiatri. Antallet af bæltefikseringer er reduceret med næsten 60% siden 2011-2013, mens antallet af personer der bæltefikseres er halveret. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsens halvårlige rapport om brugen af tvang i psykiatrien.

“Det har hele tiden været et politisk mål for os i regionen at nedbringe brugen af tvang. For patienterne er det ofte en smertefuld og ydmygende oplevelse at blive lagt i bælte eller udsat for andre former for tvang. Også personalet oplever tvangssituationerne som meget belastende. Derfor er jeg glad for, at vi i Region Hovedstaden har et stort fokus på at nedbringe ALLE former for tvang og at tallene i forhold til bæltefikseringer viser, at fortsat færre mennesker bæltefikseres og antallet af fikseringer fortsat falder,” siger formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, Susanne Due Kristensen (S).

I Sundhedsstyrelsens nyeste opgørelse over tvang, har det ikke være muligt at opgøre den nationale ’kongeindikator’ for reduktion af tvang – en halvering af andelen af personer der bæltefikseres af antal indlagte. Men Region Hovedstadens Psykiatris egne tal viser, at målet er tæt på at blive nået.

Udgangspunktet var 6,8% (2011-2013) og andelen er nu nede på 3,6%, viser tallene for 2019. Når 2020 er omme, skal målet på en halvering til 3,4% være nået.
– Nu handler det om at fastholde indsatsen, så vi når helt i mål her i 2020. Det tror jeg på er muligt, men det kræver samme tætte styring efter målet, samme kompetente behandling og samme tætte samarbejde som vores medarbejdere har vist indtil nu, hvis vi skal nå målet, siger Anne Hertz, der er vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri med ansvar for tvang.
Anne Hertz understreger dog, at tallene for bæltefikseringer er nede på et niveau, hvor der ikke skal mange fikseringer til for, at det kan give udsving i forhold til at nå målet.
FAKTA OM PARTNERSKABSAFTALEN FOR NEDBRINGELSE AF TVANG
  • Danske Regioner indgik i 2014 en partnerskabsaftale med Sundhedsministeriet om at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien inden 2020.
  • Hvert halve år udgiver Sundhedsstyrelsens rapporten ’Monitorering af tvang i psykiatrien’, der er en status på, hvordan regionerne klarer sig i forhold til målet.
  • De fastsatte mål i partnerskabsaftalen i forhold til at reducere tvang er:
    – at andelen af patienter, der bæltefikseres, af antal indlagte halveres
    – at antallet af bæltefikseringer over 48 timer halveres
    – at brugen af remme reduceres
    – at antal og andel af patienter der udsættes for en eller flere tvangsforanstaltninger reduceres ift. baseline (baseline-tallet er et gennemsnit for årene 2011-2013)
LÆS OGSÅ:  Politiets scannere fanger tusindvis uden gyldig forsikring
Udpluk fra Sundhedsstyrelsens rapport
  • Det totale antal bæltefikseringer er faldet fra 1.770 i 2011-2013 til 711 i 2019.
  • Ligeledes er antallet af personer, der bæltefikseres, også reduceret fra 716 i 2011-2013 til 356.
  • Det totale antal bæltefikseringer over 48 timer er faldet fra 196 i 2011-2013 til 118 i 2019.
  • Antallet af børne- og ungdomspsykiatriske patienter, der har været udsat for en eller flere tvangsforanstaltninger, er faldet med 3 siden udgangspunktet, mens faldet lyder på 81 for voksne patienter.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)