Faldne sønderjyder mindes i Frankrig på 100-årsdagen for afslutningen af 1. Verdenskrig

Den 11. november er det 100 år siden, 1. Verdenskrig sluttede. Årsdagen markeres, som den har gjort det siden 1920’erne, med kransenedlæggelse på den sønderjyske kirkegård i Braine, Frankrig, der er officielt mindested for de sønderjyder, der faldt i tysk krigstjeneste i 1914-1918. Foruden den syd- og sønderjyske delegation deltager D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie i markeringen af 100-året for fredsslutningen.

79 sønderjyder ligger begravet på den sønderjyske kirkegård i Braine, men mere end 5300 navne er præget ind i de tavler, der blev sat op på kirkegården i forbindelse med en større renovering i 2013. Navnene vidner om de mange sønderjyder, der faldt i tysk krigstjeneste under 1. Verdenskrig.

Hvert år drager en mindre delegation fra Sønderjylland til Frankrig for at markeres årsdagen for fredsslutningen og ære de sønderjyder, der gav deres liv for en sag, der ikke var deres. I år deltager repræsentanter fra de fire sønderjyske kommuner samt Kolding, Vejen og Esbjerg.

”Markeringen af fredsslutningen er en vigtig begivenhed i Sønderjylland. I år markerer vi 100-året for afslutningen af 1. Verdenskrig, hvis udfald havde alt at sige for vores landsdel, og vi varmer således op til, at vi kan fejre 100-året for Genforeningen i 2020”, siger borgmester i Haderslev Kommune, H. P. Geil.

Kongelig deltagelse ved markeringen af 100-året
Foruden den syd- og sønderjyske delegation deltager Kongehuset i markeringen af 100-året for fredsslutningen. Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie vil deltage i mindehøjtidelighederne i Braine den 11. november, hvor Prins Joachim vil lægge den første krans ved monumentet på den sønderjyske kirkegård.

LÆS OGSÅ:  Én måned til kickoff: 35 hyldestkampe udgør historisk markering i dansk topsport

Slesvigske Musikkorps skaber stemningen
Med til at højtideliggøre markeringen er Slesvigske Musikkorps, i daglig tale kaldet SMUK, et af Forsvarets fuldtidsprofessionelle musikkorps. Udover at spille ved kransenedlæggelserne, vil de også lørdag aften opføre et helt nyt, musikalsk værk, der er komponeret specielt til lejligheden af den danske komponist Søren Birch, som en gave til Braine fra Danmark. Prinsparret overværer koncerten sammen med den officielle delegation og andre medrejsende fra Danmark.

Flere danske deltagere
Foruden den officielle syd- og sønderjyske delegation, sender både Slesvigske Musikkorps’ Støtteforening samt et par rejsebureauer busser med afsted til Braine for at deltage i markeringen.

Fakta
I den officielle syd- og sønderjyske delegation deltager repræsentanter fra Haderslev Kommune, Aabenraa Kommune, Sønderborg Kommune, Tønder Kommune, Kolding Kommune, Vejen Kommune, Esbjerg Kommune, Venskabsbyforeningen, Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, Museum Sønderjylland, Genforeningsmarkeringen 2020, Arkil, Cubic, samt donatorer og frivillige omkring kirkegården.

Lørdag den 10. november klokken 20.30 giver SMUK – Slesvigske Musikkorps – koncert i L’Eglise Saint Yved (Braine), hvor de uropfører et musikalsk værk komponeret specielt til lejligheden af den danske komponist Søren Birch.
Værket er en gave fra Danmak/Forsvaret og de sønderjyske kommuner til Braine.

Søndag den 11. november nedlægges der kranse i alt tre steder:

Monument aux morts klokken 15
Den Sønderjyske Kirkegård klokken 16
Den Franske Kirkegård klokken 16.45

Klokken 17 afsluttes markeringen ved, at der plantes et fredens træ.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Arabernes oprør mod Tyrkerne

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)