Familiefar i Afghanistan: ’Mission Øst har reddet vores børn’

Mohammad Shifas søn fik blodig diarré og var lige ved at dø af forgiftet flodvand. Han overlevede, og nu har Mission Øst sørget for rent drikkevand til hans landsby.

Spis, drik og vær glad! Det er svært for familier i Afghanistan, hvis børn bliver syge af at drikke forurenet og giftigt flodvand.

Dreng var døden nær

En af dem er Mohammad Shifas familie fra en landsby i et af de mest fattige og isolerede områder af Baghlan-provinsen i Afghanistan.

Deres søn blev syg af blodig diarré og ville dø af dehydrering, hvis han ikke var kommet til læge i tide.

Men han nåede det, og lægen påbød familien at koge vandet. Flodvand er ofte forurenet af dyrenes afføring og desuden forgiftet med halv-metallet arsen fra undergrunden.

Flodvand kan give kræft

Som sagt, så gjort, men dermed var problemet ikke løst. Floden er landsbyens eneste vandressource, men vandet er så beskidt og forurenet, at det forårsager udslæt, diarré, kolera og endda kræft, hvis ikke det er kogt.

Noget måtte gøres. Familiefar Mohammad Shifa havde hørt om en landsby, som havde fået gavn af Mission Østs vandprogram. Han talte med sin landsbyledelse, som kontaktede Mission Øst. Og snart var alle indbyggerne i gang med at grave grøfter til vandrør og få kurser i hygiejne hver dag i den lokale moské.

LÆS OGSÅ:  Amira fra Irak: ’Jeg var så bange’ – Hendes onkel blev bortført af Islamisk Stat

Så nu kan Mohammad Shifas familie og resten af landsbyens indbyggere tappe rent og frisk drikkevand. Vandet kommer fra sikre vandkilder i bjergene og bliver ledt via robuste vandtanke gennem rørsystemer til vandhaner over hele landsbyen.

Smerte afløst af lettelse

– Mission Øst har reddet vores børn, udbryder Mohammed Shifa og tilføjer: – Hvis vi var fortsat med at drikke det samme vand, havde vi måske mistet vores sønner og døtre!

Han husker med gru, da han måtte gå tre timer med sin syge søn på æselryg til den nærmeste læge. Han mærker skammen, da lægen skældte ham ud over, at han lod familien drikke det beskidte flodvand. Og han føler angsten, da sønnen ikke blev rask og han måtte tigge om et lift til det nærmeste distriktshospital, hvor de sagde, at var han bare kommet en dag senere, ville hans søn være død af dehydrering.

Men smerten er nu afløst af lettelse. På grund af vandforsyning fra Mission Øst er der nu næsten ingen i landsbyen, der lider af udslæt, kolera eller diarré.

—————

Vand i Danmark og Afghanistan

Hver dansker bruger i gennemsnit 104 liter vand om dagen, oplyser boligejernes videncenter Bolius. Næsten halvdelen går til bad og personlig hygiejne.

I Afghanistan kan befolkningen nøjes med 15 liter vand pr. person. Det er netop nok til drikke, madlavning og hygiejne. Det dimensionerer Mission Østs vandsystemer efter.

LÆS OGSÅ:  Mission Øst bekæmper Corona-pandemien

Flodvand er forgiftet med arsen

Vandet i Afghanistans floder er ofte forgiftet med arsen, der er et halvmetal, som forekommer naturligt i Afghanistans bjerge. Det aflejrer sig i vandet – nogle steder i så store koncentrationer, at det forårsager udslæt, hæmmet vækst og kræft. Det findes også i langt mindre koncentrationer i drikkevandet herhjemme og i ris. Mission Øst sørger for at finde vandkilder i Afghanistan med et lavt indhold af arsen.

Undervisning i hygiejne nytter

Før var det kun 17 procent af indbyggerne i Mohammad Shifas landsby, der vaskede hænder med sæbe, inden de gav deres babyer mad. I dag er tallet oppe på 97 procent.

Før var det 87 procent af landsbyens indbyggere, der vaskede hænder efter toiletbesøg – og uden sæbe. I dag er tallet oppe på 99 procent.