Farlig adfærd: ‘Det er som en ny form for spritkørsel’

sms texting car driving trafic

Ny stikprøve afslører adskillige bilister, som optræder på sociale medier, mens de fører bil – der er brug for en kollektiv holdningsændring, mener partner i Global Forsikring, Dennis Knudsen

Uopmærksomhed i trafikken er årsag til en tredjedel af alle trafikulykker herhjemme, men alligevel brugere rigtig mange danskere hver dag tid på at optage billeder og film på Snapchat og Instagram, mens de kører bil.

Det viser en afdækning af åbne profiler på Snapchat og Instagram, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har foretaget. Her har man på en uge fundet 65 episoder, hvor bilister optræder på det sociale medie Snapchat, mens de fører bilen. Og yderligere 27 tilfælde på mediet Instagram – nogle endda med børn i bilen.

Kortlægningen af kørslen på de danske veje er udelukkende sket på åbne profiler, hvorfor det må formodes, at omfanget af problemet er væsentligt større. Hos ABCforsikring nikker direktør Eilif Nørgaard genkendende til problemet:

–         Det er desværre ikke et ukendt fænomen. At dele billeder eller video under kørsel kan i yderste konsekvens vurderes at være grov uagtsomhed, hvorved kaskodækning kan bortfalde, så det kan være både farligt og dyrt at køre rundt ’med hovedet under armen’, siger han.

Hidtil har bøder og advarselskampagner skulle skabe en adfærdsændring hos især de unge bilister, men kortlægningen viser, at det stadig er et massivt problem.

–         Det er desværre tidens trend. I 80’erne og 90’erne var det i store dele af befolkningen socialt accepteret at køre med lidt genstande i blodet eller uden sele. I dag kører 99 procent af befolkningen med sele, og der er stor uvilje mod spritkørsel, siger Dennis Knudsen, der er partner i Global Forsikring.

LÆS OGSÅ:  Status på myndighedernes indsats

Han peger derfor på, at hele befolkningen er nødt til at droppe mobilen i trafikken.

–         Det at bruge sin mobil under kørslen, vil jeg mene, er en ny slags spritbilist. Før der sker en generel holdningsændring i befolkningen, vil tendensen desværre nok fortsætte, lyder det fra Dennis Knudsen.

I maj måned sidste år kørte en 31-årig kvinde galt i København, efter hun med høj hastighed kørte overfor flere røde lys, mens hun sendte live på Facebook. Ved et rent held kom ingen til skade ved ulykken.

Hos Samlino.dk, der blandt andet er eksperter i bilforsikringer, er holdningen da også ganske klar hos adm. direktør Kristian Pitzner-Jørgensen.

–         Jeg er med på, at det kan være svært ikke at lade sig distrahere med de mange digitale enheder, som er aktive og online de fleste af døgnets timer. Læg evt. mobilen i handske- eller bagagerummet, inden du kører, så du kan koncentrere dig om at køre, når du er bag rattet. For de hører ikke til i trafikken, lyder rådet fra Kristian Pitzner-Jørgensen.