FARVEL! Udlænding idømt fængsel, udvisning og indrejseforbud

En 28-årig chilensk mand blev onsdag ved Retten i Sønderborg idømt en straksdom på et års ubetinget fængsel, udvisning samt indrejseforbud i seks år i forbindelse med en serie omfattende tyverier i flere byer i Danmark.

Den 28-årige blev tidligere på dagen udleveret af tysk politi i Harrislee til Udlændingekontrolafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi, efter at chileneren havde afsonet fængselsstraf for tyverier begået i Tyskland.

Med udleveringen og dommen har Syd- og Sønderjyllands Politi, Anklagemyndigheden og Retten i Sønderborg sat punktum i et større sagskompleks, der omfattede i alt tre tiltalte.

De første to tiltalte blev idømt lignende straffe ved Retten i Sønderborg i september 2017, efter at de tidligere på året var blevet udleveret af tysk politi.

Når den sidste dom først falder nu, skyldes det, at den 28-årige i første omgang skulle afslutte sit mellemværende med det tyske retsvæsen, før han kunne udleveres.

Anholdt i oktober 2016

De tre chilenere blev oprindeligt anholdt af tysk politi i oktober 2016 i forbindelse med lokale tyverier. Og undersøgelse af en større mængde tyvekoster samt anden efterforskning pegede i retning af, at gruppen også havde begået indbrud i Danmark.

Tiltalen for de tre personers vedkommende lød på i alt otte forhold.

Dels var der tale om syv tyverier i villaer i Hellerup, Korsør, Ringsted, Odense, Langeskov samt Fredericia. Ved disse hændelser blev der stjålet smykker, ure, computere, mobiltelefoner m.m. for mindst 292.843 kroner.

Dels var der tale om hæleri og forsøg på hæleri for i runde tal 198.000 kroner.

Alle tre tiltalte har erkendt sig skyldige i forholdene.

Hjemtagelse

I sager, hvor der er tale om indbrud eller tyverier begået i Danmark, og hvor den mistænkte anholdes i udlandet, varetager Syd- og Sønderjyllands Politi opgaven på vegne af dansk politi med hensyn til hjemtagelsen af den mistænkte, den videre efterforskning samt udformning af anklageskrift, inden sagen til sidst kommer for retten.

Ind til februar 2011 skulle hver enkelt politikreds selv håndtere denne type sager.

Ofte er der tale om organiseret og grænseoverskridende kriminalitet, hvor anholdelsen i mange tilfælde fører til opklaring af en hel serie indbrud m.v., og hvor der typisk er stjålet for store beløb.