Fem millioner kroner til at sikre bedre brug af sundhedsdata

Danskerne skal fremover kunne give adgang til deres egne sundhedsdata uden at bekymre sig om sikkerhed og privacy. Et nyt projekt skal dykke ned i privacy-teknologi, der kan bane vejen for at realisere de store potentielle gevinster ved bedre deling af sundhedsdata.

Industriens Fond har netop bevilget fem mio. kr. til et nyt projekt, der skal udvikle de teknologier, der kan gøre det muligt for sundhedsfagligt personale og virksomheder at kombinere og analysere sundhedsdata. Vel at mærke sundhedsdata som borgere eksplicit og individuelt giver adgang til. Det nye projekt kaldes ’BLOCKDAP’ – et konsortium bestående af stærke it-kræfter som Secata og DataFair samt fonden Data for Good Foundation. Projektet ledes af Alexandra Instituttet.

– Danmark har nogle af verdens bedste sundhedsdata, men vi er langt fra de bedste til at bruge dem aktivt til at forebygge sygdom og give bedre behandling. De fem mio. kr. fra Industriens Fond vil hjælpe med at få gang i den udvikling, siger Troels Bierman Mortensen, direktør i DataFair og fortsætter:

– Hvis det lykkes, så kan danske sundhedsdata skabe stor værdi for den enkelte borger og samtidig blive en guldgrube for hele Danmark på linje med nordsøolien eller vindmølleindustrien.

Skepsis og håb præger sundhedsdatauniverset

Det er ikke en nem opgave at bringe sundhedsdata i spil. Samkøring af data har traditionelt givet risiko for fejl og datalæk. Og selvom mange borgere er positive over for ideen med at dele deres sundhedsdata til analyser, er det samtidig et område med lovgivningsmæssige barrierer, og hvor fortrolighed og datasikkerhed er ufravigelige krav. Det nye projekt vil derfor undersøge, hvordan teknologier som blockchain og avanceret kryptologi kan leve op til disse krav inden for lovens rammer.

LÆS OGSÅ:  FN: Tobak er nu i samme kategori som klyngebomber

– Der findes i dag teknologier som eksempelvis blockchain og kryptologi, der på mange måder kan gøre udveksling af fortrolige data mulig. Fortrolig deling af sundhedsdata er ikke en let opgave at løse – heller ikke med den nyeste teknologi. Men projektet er et vigtigt tiltag for at komme nærmere de visioner, man har for at kombinere og bruge sundhedsdata til at hjælpe eksempelvis kræftpatienter, forklarer Gert Læssøe Mikkelsen, der er leder af Alexandra Instituttets Security Lab.

For kræftpatienter vil det være et stort fremskridt, hvis de på sikker vis kan give mulighed for at kombinere data fra sundhedssystemet med egne målinger og dermed få et samlet overblik over medicinforbrug, bivirkninger, fysisk aktivitet, søvnmønster og psykisk velbefindende.

Midler skal udvikle blockchain i dansk erhvervsliv

’BLOCKDAP’ vil i praksis teste en it-løsning, der skal give sundhedsfagligt personale og virksomheder bedre mulighed for at analysere og anvende forskellige typer af data til forebyggelse og behandling. Det vil give læger helt nye muligheder for at skræddersy den medicinske behandling til den enkelte patient og dermed potentielt bedre effekt af behandlingen og færre bivirkninger.

– Gennem længere tid har fonden interesseret sig for kryptologi og håndteringen af big data. Og kombineret med andre teknologier – som for eksempel blockchainteknologien – kan der opstå nye muligheder. De muligheder vil fonden gerne være med til at teste gennem konkrete cases, da de kan indeholde store gevinster for både sundhedssektoren, patienter og de virksomheder, som dagligt bidrager med produkter og løsninger på området, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, der støtter det nye projekt som led i fondens arbejde med blockchainteknologien i dansk erhvervsliv.

LÆS OGSÅ:  Flere børn får eksem: Bekymret mor går til kamp mod kemi og hormonkure

FAKTA:

’BLOCKDAP’ skal arbejde med løsninger til fortrolig samkøring af forskellige datakilder uden at skabe nye datasiloer. Projektet arbejder med at kombinere eksisterende blockchain-teknologier med Secure Multiparty Computation (SMC) via projektet Privacy BlockChain.

Partnerne bag projektet er:

Alexandra Instituttet – en almennyttig virksomhed, der i mange år har udviklet nytænkende it i Danmark.

Secata – et nyt spin-out fra Partisia, som er pioner inden for kommerciel anvendelse af avancereret kryptologi som Secure Multiparty Computation. Secatas teknologi er baseret på mere end 20 års banebrydende forskning inden for kryptering, hvor forskergrupper i Danmark har været absolut førende.

Data for Good Foundation – en nystartet erhvervsdrivende fond med almennyttigt formål, der med udgangspunkt i EU’s nye persondataforordning – GDPR – ønsker at hjælpe danske borgere med at få kontrol over egne data.

DataFair – et nystartet firma med særlig fokus på datadreven innovation, især baseret på Danmarks stærke sundhedsdata.

Industriens Fond – en filantropisk fond, der arbejder for at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)