Fen udenlandske skal for nævningeting groft røveriforsøg

Snart begynder nævningesagen mod fem varetægtsfængslede mænd, som er tiltalt for forsøg på særlig groft røveri mod et værdihåndteringsfirma i Taastrup.

De fem mistænkte røvere blev anholdt i november 2019 og varetægtsfængslet for lukkede døre i Retten i Glostrup. De har siddet fængslet siden.

Anholdelserne skete efter længere tids omfattende efterforskning, hvor politiet mistænkte gruppen for at planlægge et røveri mod et værdihåndteringsfirma i industrikvarter i Taastrup. Røveriet blev dog forhindret, fordi politiet skred ind.

De fem fængslede – en 50-årig fransk statsborger og fire svenske statsborgere på 28, 27, 27 og 23 år – er i fællesskab tiltalt for forsøg på røveri af særligt grov beskaffenhed.

Ifølge anklageskriftet ville de røve virksomheden og forberedte sig grundigt på, hvordan de kom ind, udførte røveriet og slap derfra igen.

De undersøgte og filmede virksomheden og lokaliteter i nærheden, skaffede maskeringer og elektronisk udstyr, ledte efter velegnede entreprenørmaskiner og undersøgte forskellige flugtmuligheder – alt med det formål at gennemføre røveriet og flygte med byttet uden at blive pågrebet, fremgår det af anklageskriftet.

De fire svenskere er desuden tiltalt for ulovlig tvang, trusler og røveri mod en mand, de frihedsberøvede i Hedehusene i oktober 2019 og kørte rundt med i Storkøbenhavn, til han undveg 17 timer senere.

Den 50-årige er også tiltalt for at rejse ind i Danmark, selvom han i forvejen var udvist for bestandig.

LÆS OGSÅ:  Dømt for røveriforsøg mod taxichauffør

Fordi anklagemyndigheden kræver fængselsstraffe over fire år, skal et nævningeting med tre juridiske dommere og seks nævninge afgøre sagen.

Anklagemyndigheden kræver desuden alle de tiltalte udvist for bestandig.

Nævningesagen skal afgøres i Retten i Glostrup i marts.

Om nævningesager

I Danmark er 12.000 borgere med til at dømme i straffesager, der kan give frihedsstraf. De kaldes lægdommere og består af domsmænd eller nævninge.

En lægdommer skal ikke have særlige juridiske kvalifikationer men være med til at afgøre sagen med åbent sind og en kritisk holdning til det, der præsenteres i retten.

Som borger kan man ansøge sin kommune om at blive lægdommer. Kommunerne udvælger og indstiller kandidater til domstolene, som endeligt udvælger lægdommere, så de afspejler befolkningens sammensætning.

Under en retssag må nævninge kun have kontakt med sagens juridiske dommere i retslokalet. Uden for retslokalet må nævninge ikke tale med andre om sagen, før dommen er afsagt.
Hver dommer og hver nævning har én stemme. Først afgiver nævningene deres stemme, dernæst dommerne og til sidst retsformanden, som er den ledende dommer.

Hvert år gennemfører anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi omkring 10 nævningesager.

 

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)