Filmtalenter og kreative medieteknikere skaber nye filmoplevelser

Har du nogle gange lyst til at bryde ind i en film for med et trylleslag at ændre i handlingen? I film- og medieteknologi-projektet ViZARTS nøjes de ikke med at råbe ad skærmen, når helten kommer på afveje. Her har filmmagere, filmtalenter, animatorer, medieteknikere og spiludviklere forenet filmskabelse og real-time spilteknologi i nye virtuelle produktionsformer, hvor de sammen blandt andet har udforsket interaktive filmiske fortællinger.
ViZARTS-projektet på AAU forener film og spildesign. Foto: AAU

For at forny den danske filmbranche er der brug for at udforske og udvikle nye produktionsmetoder og filmformater. Aalborg Universitet (AAU) i København har med støtte fra blandt andre Nordisk Film Fonden og Samsung skabt en ramme for eksperimenter med film, spilteknologi og storytelling, der indtil for nylig har været et uudforsket område i produktionen af levende billeder herhjemme. ViZARTS-projektet har udbudt en række workshops på Aalborg Universitets campus i København, hvor filmmagere mødte medieteknikere og producerede eksperimenterende kortfilm sammen – bl.a. med ”Virtual Production”-teknikker.

– Vi drømte om at give den danske filmbranche mulighed for at udforske og udnytte de allernyeste spil- og medieteknologier til at skabe nye engagerende fortælleformer. Og det er lykkedes, fortæller grundlægger af ViZARTS Henrik Schønau Fog, der er lektor på Medialogi-uddannelsen ved Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi på AAU.

Her er han vant til at skabe rum for samarbejde på tværs af fagområder. På medialogi-uddannelsen arbejder de dagligt med at udforske og udvikle nye medieteknologier, og ved at invitere filmtalenter og spiludviklere med ind foran skærmene i laboratoriet kunne man her prøve nye teknologier af og udvikle projekter sammen. ViZARTS har derfor kickstartet et nyt miljø på tværs af brancher, hvor filmglæde, kreativitet, teknologi og samarbejde går op i en højere enhed. Derudover er der skabt flere start-up firmaer og mange nye arbejdspladser i kølvandet af projektet.

LÆS OGSÅ:  Unge danske talenter står bag ny hæsblæsende actionserie

– Vi har skabt et nyt community og vækstlag, og mange af filmtalenterne har fået blod på tanden til at kaste sig ud i brugen af de nye muligheder og løfte det til et professionelt niveau. Nu håber vi bare, at endnu flere vil udforske og benytte de nye muligheder, der er i virtuel produktion af film, fortæller Henrik Schønau Fog.

ViZARTS projektet kulminerede med en 15 timers workshop, hvor der blev produceret en 3D-animeret kortfilm samt med en efterfølgende live online konference med talere og diskussioner om fremtidens filmteknologi, hvor bl.a. eksperter fra produktionen af ”The Mandalorian” deltog.

ViZARTS-projektet præsenterer nu en helt ny dokumentarfilm, der inviterer seerne med på de seneste par års opdagelserejse, og som giver et indblik i de nye muligheder for filmproduktioner og visuelle effekter.

 

Se dokumentarfilmen fra ViZARTS