Fire tigerunger spottet i Malaysia, hvor færre end 150 vilde tigre er tilbage i naturen

Foto: WWF Malaysia
Foto: WWF Malaysia

Et kamera i den malaysiske regnskov har fotograferet en tigermor med fire unger. Med kun 150 vilde tigere tilbage i landet, giver det håb for, at den triste tilbagegang er vendt.

Fire tigerunger med deres tigermor er blevet fotograferet af ét af WWF’s kameraer i Malaysias regnskov. Med færre end 150 vilde tigre tilbage i naturen på den malaysiske halvø vækker billedet derfor begejstring.

”Det tyder på, at den målrettede indsats mod krybskytteri og primitive fælder begynder at virke. Tigeren skal være tryg og befinde sig i et sundt habitat for at formere sig. Så der er rigtig gode tegn på, at Malaysia gør fremskridt i forhold til at beskytte den kritisk truede tiger og sikre dens overlevelse. Det er tiltrængt, for Malaysia har ellers ikke formået at vende udviklingen ligesom lande som Indien og Nepal,” siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Antallet af malaysiske tigere er ligesom resten af verdens tigere faldet drastisk på få årtier. I 1950’ene var der flere end 3000 vilde tigre i Malaysia. I 2020 viste en optælling, at der er færre end 150 tilbage. De malaysiske myndigheder vurderede tidligere i år, at tigeren kan være uddød om fem til ti år, hvis ikke udviklingen vendes meget snart.

De største trusler mod tigeren er primitive fælder, krybskytteri og ødelæggelse af regnskoven, hvor tigeren lever.

Tigerens år skal stoppe grotesk tilbagegang

Den opløftende nyhed fra Malaysia finder sted i tigerens år, der kulminerer med et globalt tiger-topmøde i september. Her vil de 13 lande, der traditionelt er hjemsted for tigeren, mødes og diskutere tiltag, der skal få tigerpopulationen tilbage på rette spor.

Seneste tigertopmøde fandt sted i 2010, hvor den globale population af tigere befandt sig på et historisk lavpunkt. Kun estimeret 3.200 vilde tigere var dengang tilbage i naturen mod mere end 100.000 for blot hundrede år siden. Derfor satte man et mål om at fordoble tigerpopulationen inden 2022. Målet er ikke nået, men man vurderer i dag, at antallet af vilde tigere er omkring 4.000, så den triste udvikling er vendt.

”Vi er glade for, at tilbagegangen af tigere er vendt. Den målrettede indsats fra WWF og mange af tigerens hjemlande virker, men der er stadig områder, hvor det går alt for langsomt – særligt i det sydøstlige Asien. Tigertopmødet senere i år kan forhåbentlig skabe momentum for en fornyet, ambitiøs indsats for at stoppe den groteske tilbagegang for tigeren, for vi er desværre ikke i mål endnu,” siger Bo Øksnebjerg.

WWF har i årtier arbejdet hårdt for at styrke bevarelsen af tigeren i dens hjemlande. Globalt har organisationen brugt mere end 200 millioner dollars på tigerbevarelse og arbejder fortsat for at sikre et mål om en fordobling af antallet tigere ved topmødet i september.