Flere fremvisninger trods færre boliger til salg: Her er ingredienserne til et boligmarked i fremgang

Fremvisninger: Ejendomsmæglerne i Home har nået 10 måneders arbejde på 8 måneder – størst fremgang i besøg i Hovedstaden og Nordjylland

Hvis du løser 10 måneders arbejde på 8 måneder, så kan det aflæses i antallet af flueben i kalenderen.

På boligmarkedet kan ejendomsmæglerne se det på salget af boliger, når antallet af fremvisninger er tårnhøjt, som det er i øjeblikket og har været det i flere måneder.

Ganske vist er lidt af varmen dampet af i august efter nogle hede sommermåneder, men der er fortsat en del flere fremvisninger end samme tid sidste år, viser fremvisningsindekset fra Home og Danske Bank.

Faktisk er der 19 % færre villaer og rækkehuse til salg end for et år siden ifølge tal fra udbudsstatistikken fra Finans Danmark. Faldet i udbuddet for ejerlejligheder er endnu større – 21 % – og størst for sommerhusene med hele 38 %. Men den ekstraordinære store interesse efter corona betyder, at tælleren på fremvisningsindekset løber stærkere.

”Og det er i sig selv bemærkelsesværdigt i lyset af, at udbuddet af boliger til salg er faldet og fortsætter med at gøre det, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Udviklingen i fremvisninger på landsplan:

  • Villaer og rækkehuse: Seneste måned -6,5 % – seneste år +15,1 %
  • Ejerlejligheder: Seneste måned -7,7 % – seneste år +28,8 %
  • Sommerhuse: Seneste måned -16,5 % – seneste år +14,7 %

Kilde: Fremvisningsindeks for august 2020 fra Home og Danske Bank

”Et lavt udbud og kortere salgstider betyder, at nogle boliger er solgt på første fremvisning og andre efter virkelig mange fremvisninger på få dage. Vi kender eksempler, hvor en villa havde 30 fremvisninger på få dage, en håndfuld interesserede købere der bød og en enkelt heldig køber, ” siger Michael Dalsager.

LÆS OGSÅ:  Danskerne købte bolig for 173 milliarder kroner i 2017

Især Region Hovedstaden skiller sig ud med 37,4 % flere fremviste villaer og rækkehuse end sidste år. Også i Nordjylland er der et stort plus på 33,3 %. I Midtjylland og på Sjælland er fremgangen hhv. 6,3 % og 6 %. I Syddanmark er interessen for at se på hus den samme som sidste år.

At 2019 var også et stærkt boligår, og det sætter fremgangen i relief, fremhæver Home, men corona-situationen har givet danskernes boliginteresse et ekstra løft.

Der er med andre ord nogle boligsælgere derude, der har seriøst travlt med at rydde op og gøre rent og gøre klar til at få gæster, konkluderer analytiker i Danske Bank, Bjørn Tangaa Sillemann.

”Udbuddet er beskedent, det er historisk set billigt at låne på grund af de lave renter og de fleste har trods alt ikke oplevet nogen tilbagegang i deres indkomst, så får man opskriften på et boligmarked i fremgang. Det er svært at se, hvordan blandingen af de ingredienser pludselig skulle give faldende priser, ” siger Bjørn Tangaa Sillemann.

En vigtig faktor for boligmarkedet er jobsituationen for potentielle boligkøbere herhjemme, men som tingene ser ud nu, ligner det dog, at 2020 ender som et helt fornuftigt år for boligejerne, fremhæver Danske Bank.