Flere offentligt ansatte på fuldtid er en illusion

Den røde bloks planer om flere offentligt ansatte på fuldtid er ifølge Berlingske en illusion, for offentligt ansatte elsker deltid. Blandt SOSU-hjælperne er 81 pct. på deltid, mens det gælder 75 pct. af SOSU-assistenterne. Til sammenligning er 46 pct. af alle de kommunalt ansatte på deltid.

SF og Enhedslisten mener, at de deltidsansatte er ufrivilligt på deltid, og at de skal have mulighed for at komme op på fuldtid. Men arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger: ”Selvfølgelig kan der være noget at hente, men flere på fuldtid er kun et mindre bidrag. At tro, at man i et stort omfang kan løse nogle af de store problemer, der er, ad den vej, er overdrevet. Det vil kræve en stor ændring af mentaliteten og personalepolitikken. Og det er i hvert fald slet ikke noget, man kan styre ved dannelsen af en ny regering. Skal det lykkes, afhænger det af beslutninger decentralt i familierne og hos dem, der ansætter”.

Ifølge Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune, bunder det i kultur og ikke regler, når mange offentligt ansatte vælger at være på nedsat tid. ”Er man et par, hvor den ene arbejder fuldtid, kan det være rart for at få familiens logistik til at hænge sammen, at ægtefællen er på deltid”, siger Michael Ziegler.