Site icon 24NYT

Flere overnatter i det fri – sådan får du en god nat under åben himmel

Antallet af danskere, der overnatter på ude i naturen, er mere end fordoblet over de seneste syv år. Her er, hvad du skal huske til en nat under stjernerne.

Danskernes store interesse for overnatninger i det fri ses ikke kun i form af bookede lejrpladser. Telte, friluftskøkkener og soveposer bliver revet væk hos detailkæden Biltema. Foto: PR.

Lyse nætter, åben himmel og naturens beroligende lydtapet er blevet populært blandt danskerne. Antallet af udendørs overnatninger på Naturstyrelsens arealer er mere end fordoblet de seneste syv år, og sidste år bookede mere end 240.000 danskere en overnatning på en af styrelsens 460 lejrpladser. Det er en stigning på 130 procent siden 2013. Hertil kommer de mange overnatninger på pladser, der ikke kan bookes på forhånd.

Den store interesse for udendørs overnatning ses ikke kun i form af bookede lejrpladser. Telte, friluftskøkkener og soveposer bliver revet væk af de mange danske forbrugere, der ikke kan få nok naturoplevelser. Hos detailkæden Biltema, hvor salget af friluftsrelaterede produkter over de seneste år er steget markant og fortsat er i fremgang, har man tydeligt mærket tendensen.

– Det er blevet populært at komme ud i naturen, og soveposer, lommelygter, telte, friluftskøkkener og alt det, man engang mest forbandt med spejderlejr, bliver efterspurgt af rigtig mange mennesker. Vi oplever en kæmpe interesse fra kunder i alle aldre, der gerne vil have råd og vejledning til, hvordan man får de bedste oplevelser med friluftslivet, fortæller Per Normann, som rådgiver kunderne om køb af udstyr til friluftsliv i Biltema.

Han har følgende tre råd til at få en god nat under åben himmel.

1. Beskyt dig mod myg og utøj 

Intet kan forstyrre en nat i soveposen som myg, kryb og kravl. Insekterne er en uomgængelig del af den fri natur, og derfor at det bare med at ruste sig til at holde dem på afstand. Et myggenet til teltet er en kæmpe fordel, særligt når det er varmt. Sover man uden telt, kan en myggelampe og myggespray være med til at minimere genen fra snylterne. Er man først blevet stukket, kan det være en god idé at have medbragt en myggebalsam til efter stik.

2. Husk det helt basale

Huskelisten for en tur i det fri behøver ikke at være alenlang. Det handler om at huske de mest basale ting. Liggeunderlag og sovepose er nødvendigheder for en god nats søvn. Ved de fleste lejrpladser er der toiletfaciliteter, men nogle gange er der et par kilometer derhen. Uanset hvad er det en fordel selv at medbringe rigeligt toiletpapir, håndsprit, en vanddunk og selvfølgelig en lommelygte, så man kan se noget i nattens mulm og mørke.

3. Vær velforberedt

Som en ægte spejder kommer du længst med at være beredt. Selvom en overnatning på en teltplads ikke ligefrem er som at være helt alene i vildmarken, er det en god idé at have afprøvet sit udstyr hjemmefra. Slå teltet op i haven, lav en gang mad med dit stormkøkken, og tjek, om der er lys i lommelygten. På den måde sikrer du dig, at du ikke lige pludselig står på en lejrplads, hvor intet fungerer, som det skal.

Exit mobile version