Flittig feinschmecker bag webshop for de gode smagsoplevelser

57-årige Marianne Kjær Stolt har en baggrund som jurist, og til daglig er hun direktør i et ejendomsselskab. Men sin fritid har hun dedikeret til sin store passion: netbutikken Frederiksberg Fine Food.

Det var en artikel i Mad og Bolig, som i 2017 vakte en drøm for Marianne. Hun sad en sommerdag og læste om verdens bedste økologiske olivenolie og den spanske familie, Deortegas, som lever og ånder for deres økologiske og bæredygtige jomfruolivenolier. Måske kan man endelig finde en god olivenolie, tænkte hun. Og inden hun havde set sig om, havde hun sammen med kæresten kastet sig ud i at importere olivenolie. Et godt fundament for at introducere råvarer af høj kvalitet i Danmark – især fordi der i efteråret 2017 kørte flere reportager om falske olivenolier i den danske presse.

Marianne begyndte en importforretning i det små, og det blev starten på Frederiksberg Fine Food. Masser af timers knofedt og rigtig mange andre varenumre senere synes hun stadig, at iværksætterprojektet giver hende fornyet energi. Mariannes egen forklaring på, at hun udover et travlt arbejdsliv også kan finde energi til at være webshopindehaver, er enkel:

”Jeg har altid være drevet af nysgerrighed og af at lære noget nyt”, siger hun og tilføjer:

”Og her lærer jeg noget nyt hver eneste dag, både om fødevarer, om bureaukrati, om at designe en webshop, om SEO og SoMe, om priskalkuler og om mig selv.”

LÆS OGSÅ:  Advarsel til webshoppere: Risikabelt at købe knive på nettet

Vi spurgte Marianne, hvorfor hun tror der er så mange Senioriværksættere i Danmark:

”Det handler om frihed, tror jeg. Vores liv er tilrettelagt fra vi er 1-år gamle, vi går gennem skolesystemet, vi kommer ud med en eksamen, og så får vi et arbejde, så får vi børn, der skal forsørges og samtidige skal vi lige have en karriere. Vi gør, hvad der forventes af os, og dagene flyver afsted, indtil vi pludselig er blevet bedsteforældre og går på pension.”

Tendensen er, at mange der står af hamsterhjulet og springer ud og begynder at dyrke deres hobbies, enten bare for sjov eller, fordi det giver en frihed at arbejde med sin passion, selvom det er ”around the clock”.

Åbne sanserne for kvalitet

Netop som iværksætter har man frihed til at arbejde med sin passion, men det kræver også hårdt arbejde. Og efter en beskeden start fylder netbutikken nu hele kælderen i villaen på Frederiksberg med næsten alt, hvad kræsne ganer kan ønske sig af ”fine food” i ordets bredeste forstand. Her bor Marianne med sin samlever og et hjemmeboende barn.

Hylder og kasser bugner af kulinariske specialiteter af en kvalitet, som er et særsyn i Danmark. Udover den økologiske jomfruolivenolie, er der trøffelsalsa, pesto, og tapenader. Der er også vine, spiritus og chokolade af den mest udsøgte slags.

Det er i mange tilfælde råvarer, som leveres direkte til Marianne fra mindre, lokale producenter i Frankrig, Spanien og Italien. Dele af sortimentet er slet ikke at finde i butikken, før kunderne foretager en online bestilling. Eksempelvis høster den italienske trøffelleverandør først trøflerne, når der er afgivet en bestilling. Og de største og dyreste olivenolier, skal også bestilles hjem.

LÆS OGSÅ:  Iværksættere har megasucces med tøjbutikker: Derfor åbner de først webshop nu

Det er Marianne, der egenhændigt står for udvælgelsen af alle varer i sortimentet. Og hendes smagsløg har tydeligvis hang til middelhavskøkkenet.

Fra passion til levedygtig forretning

Mens Marianne er firmaets feinschmecker, går hun heller ikke af vejen for at tage sig af det grove. Alt fra bestillinger, pakning af varer til webshoppens kunder, bogføring og meget mere sorterer under hende. Og hun tager det hele med. Dog har Marianne for nylig ansat nogle unge energiske mennesker, der kan hjælpe i det daglige.

”Jeg lavede på et tidspunkt en liste for mig selv over alt det, der giver mig energi – og som jeg vil gøre så meget som muligt: at lave mad til andre, at rejse og at åbne andres sanser for nye smage og høj kvalitet af råvarer. Frederiksberg Fine Food giver mig på en måde det hele.”

De første målsætninger for firmaets udvikling er allerede nået, nu er nye i spil:

”Jeg har et mål om, at jeg om 10 år har en forretning, man kan leve af. Og vel at mærke ikke som blæksprutten, men hellere med indkøb og videreudvikling, mens nogen andre håndterer det daglige,” siger Marianne Kjær Stolt.

Hun vil gerne på sigt forvandle forretningen fra at være baseret på onlinesalg til også at have en fysisk butik:

”Jeg kan godt se en gårdbutik for mig midt på Frederiksberg, et sted hvor man går hen for at finde god mad, specielle vine og økologiske olivenolier – eller en værtindegave– lidt ligesom Værnedamsvej var i mine unge dage.”

LÆS OGSÅ:  Drømmesalg sender dansk legetøjswebshop ud i stort eksportsats

Kompetencer og kontakter giver muligheder

Mange unge springer ud i iværksætteri uden at have mange kompetencer og erfaringer med sig, men for en senioriværksætter vil det normalt se anderledes ud.

”Hvis man – meget generaliseret – ser på forskellen på de unge og de ældre iværksættere, så har de unge noget mere energi og kaster sig frygtløst ud i det, mens de ældre er lidt mere forsigtige. Men de ældre har ofte en styrke, fordi de allerede har arbejdet med enten produktion, salg eller regnskab og dermed kan undgå de værste faldgruber,” siger Marianne og fortsætter:

”Hvis man starter på bar bund, kan det være svært at vide, hvad man skal gøre for eksempel for at blive en økologisk certificeret virksomhed.”

I Mariannes tilfælde har det vist sig at være en fordel at have en baggrund som jurist. Og hendes bedste råd til andre iværksættere er, at man skal finde nogen i ens netværk, der kan give råd og sparring. Det nytter ikke at starte uden baggrundsviden.

Desuden må man gøre sig klart, hvor meget af ens private tid og privatøkonomi, der skal sættes på højkant, når man laver sin plan for virksomheden.

”Der er jeg nok den forsigtige slags,” siger Marianne og påpeger, at det vigtigste for hende er at bygge iværksætterdrømmen på sin passion og være vedholdende.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)