Flyskræk?

Det har aldrig været mere sikkert at flyve! Alligevel er hver sjette dansker nervøs eller bange for at sætte sig op i flyet. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige Forsikring.

2017 var et rekordår for sikkerheden i den kommercielle flytrafik. På verdensplan var der nemlig nul dødsfald ved ulykker med kommercielle passagerfly, hvilket gør sidste år til det mest sikre år i flytrafikkens historie. I 2017 rejste ca. fire milliarder mennesker med fly, hvilket desuden gør 2017 til det år med flest passagerer nogensinde. *

Men selvom det er blevet både billigere og mere sikkert at flyve, er hver sjette dansker nervøs eller bange for at rejse med fly, og 2 % har helt droppet at rejse med fly på grund af nervøsitet eller frygt. Eksperter vurderer, at risikoen for at dø i et flystyrt er en til 16 millioner, og at flytrafik generelt vurderes at være en meget sikker rejseform.

Ser man generelt på trafiksikkerhed i Danmark, er det eksempelvis mere sikkert at tage tog og bus end bil, mens cyklister og fodgængere vurderes at være den mest udsatte gruppe. Frygten for at flyve kan altså derfor handle mere om tab af kontrol end den reelle fare.

”Sandheden er, at rigtig mange kæmper med nervøsitet og frygt, når de sætter sig op i et fly. Der er heldigvis en række ting, man selv kan gøre, hvis man vil sin frygt til livs. Vi ved, fra de psykologer vi arbejder sammen med, at små ting kan gøre en stor forskel. Man kan komme i lufthavnen i god tid, så frygten ikke bliver forstærket af stress. Det kan også være en god idé at holde øje med personalets adfærd. Virker de rolige, har man nok heller ikke selv grund til bekymring,” siger Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring.

Kun 8 % har oplevet ubehagelige situationer i luften
Undersøgelsen viser også, at næsten hver 10. dansker har oplevet situationer ombord på fly, som de selv vurderede, var farlige. Som passager kan det dog være svært at vurdere, om der reelt er fare på færde, eller om det blot er nogle af de normale situationer, som kan oplevelse som ubehagelige.

”Det er vigtigt at huske, at hvis der er det mindste galt med flyet, som kan påvirke sikkerheden, så vil passagererne altid få besked. Hvis personalet finder fejl før en afgang, vil flyet slet ikke blive sendt afsted. Fokus på sikkerheden er så stor på flyene, at man med tryghed kan stige ombord,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Sådan håndterer du nervøsitet
Selvom sandsynligheden for uheld er meget lille, kan det være rart med nogle råd til, hvordan man håndterer nervøsitet:

  • Kig på personalet i flyet. Virker de rolige, har du ikke grund til bekymring
  • Åndedrætsøvelser. Hvis du kan styre dit åndedræt, er det lettere at afspænde og dermed undgå at gå i panik
  • Skaf dig viden om flyvning. Når du først har indsigt i, hvordan det fungerer, kan du bedre overbevise dig selv om, at risikoen for uheld er minimale
  • Sørg for, at du har noget, eksempelvis en bog eller et magasin, som kan distrahere fra flyveturen

*https://www.telegraph.co.uk/travel/travel-truths/how-many-planes-are-there-in-the-world/

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring i oktober 2017 blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere. I følgende spørgsmål/svar-sekvens er de, der ikke rejser med fly (dog ikke pga. frygt eller nervøsitet) sorteret fra.

Hvordan har du det med at flyve?

  • Fint, ok, ingen problemer 77 %
  • Jeg er nervøs 14 %
  • Jeg er bange 3 %
  • Jeg rejser ikke med fly pga. frygt/nervøsitet 2 %
  • Andet 1 %
  • Ved ikke 2 %

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)