Flyt fokus væk fra vægttab, og bliv sund

Diætist Inger Bols er klar til et opgør med vægttabsbranchen. Igennem generationer er børn og voksne blevet anbefalet vægttab for sundhedens skyld. Et fokus hun i dag ved ikke resulterer i sundhed, tværtimod. I bogen “Intuitiv spisning – Vejen til vægtneutral sundhed” præsenterer hun et nyt, solidt forskningsfelt og viser læseren vejen til varig sundhed med fokus på nydelse, velvære og selvrespekt, uafhængig af vægttab.

Udbuddet af slankekure er stort. Og antallet af personer, der har lidt nederlag i forsøget på at tabe sig, er mindst lige så stort. Inger Bols arbejdede selv i mange år som klassisk vægttabsdiætist, men i dag arbejder hun ud fra et helt andet syn på vægt og sundhed. Hun måtte nemlig sande, at mange af hendes ellers vellykkede klienter vendte tilbage efter nogle år og havde taget det hele eller mere på igen. Og tilmed havde de ofte fået et mere forstyrret forhold til mad. Det var en meget svær dag, da jeg opdagede, at jeg igennem næsten 20 år havde hjulpet mine mange tusinde klienter ud fra troen på ”det sunde, varige vægttab”, og nu indså, at det var en illusion,” forklarer Inger Bols, der søgte efter ny viden inden for sit felt.

I dag arbejder hun ud fra en evidensbaseret teori om intuitiv spisning, der ikke har fokus på vægten, men på sundheden. ”Min pointe er ikke, at du ikke må tabe dig. Den er heller ikke, at ingen kan tabe sig. Min pointe er, at du ikke nødvendigvis behøver at tabe dig for at blive sund. Uanset din nuværende vægt og nuværende livsstil ved hverken du, jeg eller lægen, hvad din naturlige vægt er, når du lever sundt,” siger Inger Bols.

LÆS OGSÅ:  Med ny bog vil Martin Henriksen styrke kristne fællesskaber 

Intuitiv spisning handler om at vinke farvel til den dårlige samvittighed, der ofte følger i kølvandet på en slankekur. Om at flytte fokus til nydelse, velvære og selvomsorg og accept af sin krop. Det handler om at få et afslappet forhold til mad, spisning og ens naturlige vægt. ”I dag hjælper jeg mine klienter med at samarbejde med kroppens naturlige signaler for sult og mæthed – lige som vi alle gjorde engang. Vi blev ikke født med en ustyrlig trang til slik, chips og chokolade,” forklarer Inger Bols.

Inger Bols er uddannet hos en af grundlæggerne af Intuitiv spisning, diætist Evelyn Tribole, samt hos andre diætister og psykologer i Australien og England, og hun har specialiseret sig i den evidensbaserede kognitive adfærdsterapi ACT (Accept and Commitment Therapy). Teorien er endnu ikke udbredt blandt diætister i Danmark, og Inger Bols er den første, der arbejder som vægtneutral diætist. Men med udgivelsen af Intuitiv spisning – Vejen til vægtneutral sundhed bliver teorien nu tilgængelig for alle, der gerne vil finde svaret på, hvorfor alle hidtidige forsøg på at opnå det varige vægttab ikke har virket – og hvad du gør i stedet for.

Fakta om bogen:

Titel: Intuitiv spisning – Vejen til vægtneutral sundhed
Forfatter: Inger Bols
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740666212
Sidetal: 398
Vejl. pris: 249,95 kr.
Udgivelsesdato: 27. april 2021

LÆS OGSÅ:  Coronede dage – en lyrisk satire