Folkeoprøret drives af magtelitens foragt

Sarah Steinitz Christoph Houman Ellersgaard og Anton Grau Larsen har i deres bog ”Personer forgår – Magten består” kortlagt Danmarks magtelite. Den udgøres i overvældende grad af midaldrende, hvide mænd med DJØF-uddannelser, bosat i København på ”den rigtige side” af Lyngbymotorvejen. Virksomhedsledere udgør 43 pct. af eliten, fagbevægelsens bosser 14 pct., politikerne 10 pct., topembedsmændene 10 pct. og rektorer og forskere i uddannelsesverdenen 10 pct.

Magteliten lever uden forbindelse til rosset i resten af landet og langt fra trængslerne med en mislykket integration, beskyttet bag bymure af velstand i Gentofte og Klampenborg, på Frederiksberg og Østerbro, hvor den varmer sig i deres selvgode humanisme.

Magteliten er de storsnudede, bedrevidende og arrogante med en Twitter-konto, der ikke arbejder for pengenes skyld, men for at realisere sig selv. Det er velstillede danskere med deres på det tørre, som anser sig selv for at være moralsk overlegne, og som altid har abstrakte og fordomsfri svar på samfundets udfordringer.

I magtelitens optik opfører vælgerne – folket – sig i stigende grad utilbørligt. I USA har de valgt Trump, i England har de stemt for Brexit, i Italien har de valgt Salvini, i Ungarn Orbán, i Polen Kaczynski, og i Sverige stormer Sverigedemokraterna frem.

Magtelitens analyse af fænomenet er, at halvdumme vælgere lader sig lokke af fæle og uansvarlige populister godt hjulpet af »fake news« formidlet af sociale medier. Magteliten nærer derfor den dybeste foragt for pøblen ved kakkelbordene, og det er præcis denne foragt for folket, der driver folkeoprøret over hele verden. Læs mere her.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)