Folketinget beskytter samfundsskadelige monopoler

Allerede i august 2020 tilbød den private laboratorievirksomhed Eurofins at teste spildevand for covid-19 og dermed billigt og hurtigt lokalt og nationalt at skabe et overblik over smittens udbredelse. Det tilbud blev ignoreret og afvist i månedsvis af SSI, skriver Berlingske.

”Det er langt fra første gang i pandemiforløbet, at SSI og andre myndigheder med tvivlsomme argumenter holder private virksomheder ude af pandemibekæmpelsen.

Opbygningen af PCR-kapaciteten blev unødvendigt forsinket af, at man ikke inddrog andre laboratorier, og det samme gør sig gældende for sekventeringen, hvor private laboratorier også forgæves har meldt sig på banen.

Der tegner sig et billede af et SSI, der med næb og kløer beskytter sine monopoler, og som er angrebet af et alvorligt tilfælde af privatfobi. Det er en adfærd, der tilsyneladende har regeringens fulde opbakning, så regeringen er den egentlige ansvarlige for problemerne”.

24NYT: Selv om de offentlige monopoler skader forbrugerne, er flertallet af danske vælgere, både røde og blå, enige om, at det offentlige bør fastholde sit monopol på levering af velfærdsydelser, herunder sundhedsydelser.

De offentlige monopoler eksisterer kun, fordi både de røde og blå partier beskytter dem ved at tvinge kunderne til at købe deres produkter og ydelser samtidig med, at private konkurrenter holdes ude af markedet. Glimrende eksempler på dette er DR (som alle danskere er tvungne abonnementer hos) og DSB (der er beskyttet mod konkurrence fra fjernbusser på rejser under 75 km).

Hvor politikerne ideelt burde beskytte forbrugerne, beskytter de i stedet de offentlige monopoler. Miseren er beton-ideologisk, idet ifølge den fremherskende betontænkning i det socialistiske Danmark er det kun offentligt ansatte og offentlige institutioner, der kan varetage velfærdsydelser på forsvarlig vis.