Fordummende analyser i Børsen

Børsen, der brander sig selv som Danmarks førende erhvervsavis, har bragt en artikel om nationale målinger i USA, der har Joe Biden foran Trump med 9,5 pct. i gennemsnit.

I artiklen citeres kommentatorer, hvis analyser underbygger Børsens hovedbudskab om en ”sikker Biden-sejr”. ”Joe Biden synes at være favorit til at vinde præsidentvalget”, siger en Andrew Hunter, seniorøkonom i Capital Economics, USA, til Børsen.

Vælgerne peger med stor majoritet på Biden, konkluderer Børsens USA-ekspert, Hakon Redder.

Amerikanske valgeksperter er ikke enige. F.eks. Nate Silver, analytiker fra valganalysefirmaet FiveThirtyEight, som mener, at Donald Trump sagtens kan vinde valget på trods af Bidens aktuelle føring i meningsmålingerne, fordi nationale målinger ikke betyder noget. For i det amerikanske valgsystem handler det om at vinde valgmænd, og ikke stemmer.

Og derfor er det Trump, der vandt præsidentvalget i 2016, og ikke Hillary, som havde flest stemmer.

Så sent som i oktober 2019 skrev Børsen:

”Trumps krigskasse inden næste års præsidentvalg bugner med over 1 mia. danske kr., flere gange så meget som nogen af de førende demokratiske kandidater.

Samtidig er Trump og hans stab markant mere effektive end gruppen af potentielle demokratiske modkandidater til at bruge digitale sociale medier og dermed få flest mulige stemmer ud af hver dollar.

Trumps kampagnefolk overhaler demokraterne både inden- og udenom på Facebook og andre sociale medier. Demokraterne kampagner og annoncering beskyldes for at være for anonyme, fordi man ikke vil støde nogen fra sig.

Økonomisk og organisatorisk står præsident Trump således stærkt med godt et år indtil valget”.

Denne analyse gælder åbenbart ikke mere, for i dag skriver Børsen, at ”Trump taber klart til Biden”.

Donald Trump mener som bekendt, at brevstemmer øger risikoen for valgsvindel. I en ledsagende artikel hævder Hakon Redder det modsatte med henvisning til unavngivne eksperter:

Selv om Trump i sine tweets påstår, at valget vil blive manipuleret til fordel for Biden, hvis amerikanske vælgere får lov til at brevstemme, mener eksperter i USA, at det er teknisk umuligt at anvende falske stemmesedler, selv i markant mindre omfang”.

Det er den kendte republikanske debattør og en stor kender af amerikansk politik, Newt Gingrich, meget uenig i. I sit indlæg på Fox News giver han et indblik i, hvordan der svindles med brevstemmer i USA.

Når det kommer til dækningen af USA, er hjernevasken så massiv i de etablerede danske medier, at den er blevet skamløs. Det gælder også Børsen, som har forladt principperne om journalistisk objektivitet og seriøs orientering og i stedet hjernevasker erhvervslivet med et ensidigt og forvrænget billede af amerikansk politik.

André Rossmann