Fordummende journalistik i Berlingske – nu igen

Seks ud af ti adspurgte i en undersøgelse om de statsstøttede danske mediers troværdighed svarer, at de mener, at medierne fabrikerer fake news – falske nyheder.

Rapporten viser sort på hvidt, at danskerne har mest tillid til DR og TV 2 og derefter følger Børsen, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, lokale aviser, Information og Kristeligt Dagblad, der alle har tilsvarende troværdighed på mellem 6,25-7,24 på en skala fra 1-10. Nederst ligger Ekstra Bladet, der har en gennemsnitlig troværdighed på 4,61.

Rapporten viser også, at et stort flertal i den danske befolkning mener, at de statsstøttede danske nyhedsmedier bevidst går efter at levere falske eller forkerte historier. Det seneste eksempel blev leveret i april 2021, da TV2 producerede og plantede falske nyheder, der har påvirket det grønlandske valg.

Selv om rapportens konklusioner er klokkeklare, forsøger Kim Schrøder, der er professor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, at hvidvaske de statsstøttede mainstreammedier. Danskerne tror fejlagtigt, at det er de statsstøttede medier, der bevidst publicerer fake news, men i realiteten er det de ”ekstreme, hyper-partiske medier” som f.eks. Den Korte Avis, der leverer fake news, lyder Schrøders fantasifulde forklaring.

Det er ikke kun i dansk migrations-, køns-, race-, Mellemøst- eller klimaforskning, at aktivistisk pseudoforskning går sin sejrsgang.

Det er også tilfældet med dansk medieforskning, hvor man overordnet er enig om, at medielandskabet i dette land består af de traditionelle mainstreammedier, der leverer kvalitetsjournalistik, og deres modpol: de ekstreme, ”hyper-partiske” medier, som leverer fake news.

I 2019 har de ”gamle” mainstreammedier – DR, Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken – hyret adskillige politisk opportune ”medieforskere”, som alle uden undtagelse har beskyldt 24NYT for at levere fake news og være løgnens nye arnested. Man får som bekendt det resultat, man betaler for.

Efterfølgende har en pseudoforsker fra RUC angrebet de uafhængige netaviser, herunder 24NYT, i en pseudovidenskabelig artikel. Det krævede ikke en stor intellektuel anstrengelse at affeje artiklens konklusioner.

Som man kunne forvente fik Schrøders påstande i Berlingske lov til at stå uimodsagt. Avisens unge journalister er nemlig kun trænet i mekanisk at gengive fakta og udtalelser uden at sætte dem i en bredere kontekst eller stille kritiske spørgsmål.

Samtidig med, at Berlingske ukritisk viderebringer Kim Schrøders aktivistiske volapyk, turnerer den ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen med en fortælling om, at hans avis leverer væsentlig journalistik. Mange af Berlingskes artikler i avisens online udgave afsluttes nemlig med følgende budskab fra chefredaktøren:

Mens du læser Berlingske, så brug et halvt minut på, hvorfor det er vigtigt at betale for Berlingske. Vi skal være kritiske og oplyste borgere og det kræver et borgerligt medie, der giver dig journalistik om det, der er væsentligst for dig. Også når sandheden er ubekvem. Tom Jensen”.

Den ubekvemme sandhed er, at ved at servere Kim Schrøders fordummende vrøvl som ”væsentlig journalistik” viser Berlingske en dyb despekt for sine læseres intelligens og dømmekraft. Avisens læsere må selv dømme, om de 7.548 kr., som et årsabonnement på Berlingske koster, er givet godt ud.

André Rossmann

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)