Hver dag dropper studerende ud af videregående uddannelser på grund af ensomhed og mistrivsel. Et problem, som idrætten og de positive foreningsfællesskaber kan være med til at løse.
En ud af fire studerende falder ud af deres videregående uddannelse inden for fem år efter studiestart – og op mod halvdelen af dem, der dropper ud, peger på ensomhed som en primær eller medvirkende årsag. Det viser en analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, mens tal fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) vidner om en klar sammenhæng mellem trivsel og fysisk aktivitet.
Derfor inviterede DIF og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) tirsdag formiddag til konference i Idrættens Hus. Her skulle en række aktører på området udveksle erfaringer og sættes spot på problemet, der både koster på den menneskelige og samfundsøkonomiske konto.
”Det er et vigtigt emne, og der ligger et enormt potentiale i det danske foreningsliv, når det kommer til at dæmme op for ensomhed og mistrivsel. Derfor skal vi sørge for, at de studerende hjælpes ind i de positive fællesskaber, som findes overalt. Ikke mindst i foreningsidrætten, hvor man både kan bevæge sig og tanke op på den sociale og mentale sundhed”, siger DIF’s udviklingschef, Karin Ingemann.
Ud over Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen, som bød velkommen til konferencen, var både forskere og repræsentanter fra kommuner og studenterorganisationer på programmet. Herunder Christine Ravn Lund, som er forkvinde i DUF:
”Vi ved, at unge har manglet deres fysiske fællesskaber under coronakrisen. Derfor har vi også behov for at sætte fokus på, hvordan vi kommer ensomhed og mistrivsel til livs og ikke mindst, hvordan vi kan forebygge det. Her spiller det frivillige foreningsliv en helt afgørende rolle, fordi det giver tilknytning til lokalsamfundet og mulighed for at blive en del af et fællesskab med andre unge”.
Studiebyen Kolding som inspiration
Det kan være en stor omvæltning at bryde med de kendte rammer, flytte hjemmefra og starte på en uddannelse i en anden by. Derfor har Kolding Kommune lavet en strategi, hvor der arbejdes målrettet med at styrke de studerendes trivsel gennem fællesskab og foreningsdrevne aktiviteter.
Med projektet Super Sund Studieby ønsker kommunen at skabe gode rammer og betingelser for, at den enkelte studerende får øjnene op for de mange lokale tilbud. En koordineret indsats mellem kommunen, uddannelsesorganisationer og foreninger, fortæller Sundheds- og Fritidsdirektør Annette Lund:
”Med Super Sund Studieby har vi valgt at sætte fokus på flere forskellige former for sundhed blandt vores mange studerende. Vi havde i forvejen en studiebykoordinator med kontakt til de studerende og uddannelserne, og den funktion arbejder nu tæt sammen med kommunens fritidskonsulenter, der har netværket ud i foreningerne. På den måde får vi nu de studerende og foreningerne matchet, hvilket giver både foreninger og studerende nogle helt unikke muligheder.”
FAKTA:
• 43 pct. af de studerende, som er stoppet på en videregående uddannelse, angiver ensomhed som primær eller medvirkende årsag til at afbryde uddannelsen på universitet (Styrelsen for Forskning og Uddannelse).
• Knap hver 8. føler sig ensom efter de første seks måneder på uddannelsen, og hver anden nye studerende savner ofte eller en gang imellem nogen at være sammen med (Danmarks Evalueringsinstitut).
• Hvis man er en aktiv del af en forening, gruppe eller organisation hver uge, er der ca. 75 procent større sandsynlighed for, at man har høj mental sundhed sammenlignet med, hvis man ikke er (Statens Institut for Folkesundhed, SDU).
• Der er en signifikant sammenhængen mellem trivsel og fysisk aktivitet, hvor idrætsaktive trives bedre end inaktive (DIF Analyse).