Det danske samfund er polariseret politisk som aldrig før. Også blandt forskerne beskylder politiske modstandere hinanden for at udsprede fake news.
Ifølge Arne Astrup, professor og leder af Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er Inger Støjbergs udtalelser om ramadanen ikke helt ved siden af. ”Migranter fra muslimske lande har meget højere forekomst af diabetes. Hvis du kører bus, taxa eller arbejder med maskiner, og du er midaldrende med diabetes uden måske at vide det, så er der et potentielt problem, fordi diabetes bl.a. øger risikoen for blodpropper og slagtilfælde”, siger Arne Astrup. Han peger på, at undersøgelser fra flere mellemøstlige lande viser, at antallet af trafikuheld stiger under ramadanen, og henviser til artikler på USAs National Center for Biotechnology Information.
På den anden politiske fløj beskylder humanbiolog Anders Nedergaard, der har en ph.d. i muskelbiologi, samt professor og læge Bente Klarlund indirekte Astrup for videnskabelig utroværdighed ved at kalde Støjbergs udtalelser vedrørende ramadanen for ”fis” og ”fake news”. De henviser til en undersøgelse fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, hvor 10 sunde mænd 28 dage i streg skulle afholde sig fra mad og drikke i 14 timer om dagen. ”Vi fandt overhovedet ikke nogen forskelle på dem, der fastede, og dem, der spiste, som de havde lyst til”, siger Bente Klarlund.
Hos Arriva, som har mange muslimske chauffører, er man naturligvis ikke glad for, at Støjberg ødelægger en god forretning, nu hvor det kører så godt. Ifølge pressechef Pia Hammershøy Splittorff har man aldrig oplevet nogen uheld eller ulykker, som kunne relateres til en fastende chauffør. ”Så det er de facto ikke et problem for os”, siger hun til BT. Men det bliver det den dag, der sker en ulykke.
(Kilde: Berlingske, 23. maj 2018)