Forskning: Hijab-krav giver psykiske lidelser

Foto: To iranske piger med hijab (wikimedia commons, Hamed Saber)

Mange etniske kvinder påstår, at de bærer sløret helt frivilligt. Men er det frihed at gøre det eneste, man har lov til? Ny forskning peger på, at restriktionerne ligefrem er psykisk skadelige.

Sidste år blev det forbudt i Danmark at bære burka og niqab. Flere af de politikere, som bakker op om forbuddet begrunder det med, at den religiøse tildækning af kvinder er undertrykkende. Selv den ellers meget liberale formand for de Radikale, Morten Østergaard, mener, at burkaen er “kvindeundertrykkende.”

Men hvad så med sløret, den såkaldte hijab? Mange piger bærer også dette under tvang, så skal dette også være forbudt? Eller mener politikerne, at en lille smule kvindeundertrykkelse er ok?

Ny forskning viser, hijaben i mange tilfælde ikke kun handler om tvang, men at kravet om hijab er direkte psykisk skadelig. Det viser en ny rapport fra den norske forskningsorganisation FAFO, der bl.a. støttes af Telenor og Coop. Rapporten, der har titlen Migration, forældreskab og social kontrol peger på, at social kontrol kan give psykiske lidelser.

Undersøgelsen er foretaget blandt minoritetsbørn i Norge og undersøger bl.a. den psykologiske betydning af være tvunget til at bære hijab.

“Analyserne indikerer, at forældrerestriktioner har betydelige konsekvenser for de unges liv. Og at forældrerestriktioner er forbundet med lavere deltagelse i organiserede fritidsaktiviteter, højere risiko for psykiske lidelser og lavere selvtillid,” fortæller rapporten.

LÆS OGSÅ:  Blev terroristen i Holland radikaliseret af Erdogan?

Rapporten nævner krav om hijab og deltagelse på koranskole som eksempler på den sociale kontrol, der skaber det skadelige psykiske pres og forhindrer integration.

Udover at finde en sammenhæng imellem social kontrol og psykiske lidelser opdagede forskerne også, at piger som bærer hijab typisk er udsat for flere skadelige forældrerestriktioner end andre etniske piger.

Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen har længe ønsket et forbud imod religiøse slør i folkeskolen.

“Skolepiger kommer i skolen for at lære og blive en del af det danske fællesskab. Tørklædet modvirker dette. Derfor bør folkeskolen være et fristed, hvor religiøs hovedbeklædning ikke er tilladt,” mener Martin Henriksen, der altså nu får støtte af den norske forskning.

Hvad mener du? Skal sløret være forbudt i folkeskolen? Eller i det hele taget (ligesom burkaen)?