Forskning samler kræfterne om dansk elite indenfor håndbold, fodbold og ishockey

Med opstart af tre nye ph.d.-projekter sættes strøm til samarbejdet om at skaffe medaljer til Danmark gennem forskning i præstation, restitution og kostoptimering i intervalidræt.

To nylige slutrunder i håndbold gav flotte placeringer – en EM 4.-plads til damelandsholdet og en VM-guldmedalje til herrelandsholdet. Begge turneringer var fysisk krævende, og turneringerne blev afgjort med små marginaler.

I Team Danmark er man opmærksom på, at viden om fysisk form, træning, restitution og kost er af afgørende betydning for elitepræstation. Her er man, på baggrund af en donation på 100 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, i fuld gang med at bane vejen for atleternes muligheder for at forberede sig optimalt og for at være med helt fremme på den internationale arena.

– Med donationen fra Novo Nordisk Fonden har vi fået mulighed for virkelig at investere i forskningsinitiativer indenfor en række områder, som kan forbedre vores atleters muligheder for at præstere internationalt, fortæller Team Danmarks forskningschef Lars Holm.

Et af de stærke våben, som nu tages ud af skabet for at få plantet flere danske fødder på sejrsskamlerne er PRoKIT – et målrettet samarbejde mellem nogle landets dygtigste idrætsforskere indenfor intervalidræt på tværs af de danske universiteter og på tværs af de store idrætsforbund.

Skal hjælpe med at ramme toppræstationen når det gælder

– I PRoKIT forskningsnetværket samler vi nogle af Danmarks bedste idrætshjerner, den grundigste forskning og mest opdaterede viden om, hvad der skal til for at skabe toppræstationer ved de allervigtigste turneringer.

LÆS OGSÅ:  Idrætsorganisationer: Hold fast i udendørs skole efter corona

Sådan fortæller forskningsleder og professor Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, der sammen med professor Bente Kiens fra Københavns Universitet står i spidsen for indsatsen.

– Formålet med PRoKIT er at bruge vores forskningsviden til gavn for den måde, forbundene griber slutrunder an på. Vi skal understøtte atleternes muligheder for at træne og præstere på topniveau – målet er, at komme så tæt så muligt på toppræstationen i de allervigtigste turneringer og ’være der’, når konkurrencerne afgøres, siger Peter Krustrup.

Kortlægning af præstation og restitution

PRoKIT står for ”Nationalt Netværk for Præstation, Restitution og Kostoptimering i Intervalidræt”.

Netværket har som formål at kortlægge præstation, restitution og kostoptimering for kvindelige og mandlige eliteidrætsudøvere indenfor især håndbold, fodbold, ishockey og badminton.

Planen er at skabe og opbygge en systematik omkring tre centrale metoder, der bruges til kortlægning af præstation og restitution i alle intervalidrætsgrene:

1)    Tracking og bevægelsesanalyser

2)    Testning og muskelfunktion

3)    Muskelfysiologiske målinger.

– I PRoKIT er vi stolte over at kunne præsentere vores tre nye ph.d.-studerende, som skal være spydspidser i vores arbejde indenfor disse tre metodiske områder, siger Peter Krustrup.

God synergi at de tre projekter starter samtidig

– Det er lykkedes at sætte et meget stærkt hold af forskere fra Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og vi glæder os til at udbygge samarbejdet, siger Peter Krustrup.

LÆS OGSÅ:  Idræt har overraskende stor betydning for trivsel og sundhed for 10-13-årige piger

I konkurrence med rekordhøjt antal kvalificerede ansøgere var det Jeppe Panduro, Bjørn Fristrup og Hallur Thorsteinsson, der blev ansat – med henholdsvis Morten Randers, Per Aagaard og Magni Mohr som hovedvejledere og Kristian Overgaard, Lars Nybo og Peter Krustrup som medvejledere.

–  Der er en virkelig god synergi, at de tre projekter starter samtidig, og jeg har store forventninger til, at såvel forskere som forbund får stor gavn af forskningsindsatserne i PRoKIT”, siger Lars Holm.

Kan give det sidste skub op på medaljeskamlen

PRoKIT’s 3 nye ph.d.-studerende skal blandt andet bidrage til at besvare toptrænernes spørgsmål i forhold til for eksempel:

  • Hvor hård er belastningerne for forskellige spilpositioner under slutrunder?
  • Hvor stor er præstationsnedgangen i den enkelte kamp på grund af træthed
  • Hvor mange minutter på intenst niveau, kan atleterne klare i en kompakt turnering
  • Hvor hurtigt kan spillerne restituere efter kampe, der er hårdere end dem, de er vant til at spille?

– Vi håber, at vores tiltag kan være med at give kvindelandsholdet i håndbold det sidste skub op på medaljeskamlen. De er tæt på – og måske kan vi være med til at give dem det sidste skub, siger Peter Krustrup.

Forskningen i PRoKIT er støttet af Novo Nordisk Fonden med 10 mio. kr.

PRoKIT er et ud af fem forskningsnetværk, som, støttet af fonden – på tværs af universiteter og fagligheder – skal udvikle ny viden til dansk idræt.

LÆS OGSÅ:  I nattens mørke bar strømmen Vikingen frem over Skagerrak

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)