Forsøg på terror i København – syrer varetægtsfængslet

Københavns Politi har den 21. december 2017 i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) anholdt og sigtet en 30-årig syrisk mand, der er asylansøger i Sverige, for tilbage i november 2016 sammen med en anden person at have forsøgt at begå en terrorhandling i København.

Medgerningsmanden forsøgte den 19. november 2016 at rejse ind i Danmark for at mødes med den nu sigtede og gennemføre et terrorangreb i København, men han blev nægtet indrejse og blev efterfølgende anholdt af tysk politi og sigtet for at have planlagt at begå terror i København. Medgerningsmanden er i juli 2017 blevet dømt for dette forhold ved en tysk domstol.

Den nu sigtede 30-årige syrer blev fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret i dag. Retten fandt, at der var begrundet mistanke om, at han sammen med den i Tyskland dømte medgerningsmand havde planlagt at begå et terrorangreb, der skulle have været gennemført på et ukendt sted i København i november 2016. Københavns Byret har herefter besluttet at varetægtsfængsle den sigtede frem til 15. januar 2018.

Manden er sigtet for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114, stk. 1, nr. 1, 2 og 6, jf. § 21, ved i tiden op til den 19. november 2016, med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad, i forening med den mand, som er dømt for forholdet i Tyskland, at have planlagt at dræbe eller såre flere tilfældige personer på et ukendt sted i København, idet de i forening ville overfalde personerne med knive og derefter detonere en eller flere sprængladninger, hvilket mislykkedes, da medgerningsmanden blev nægtet indrejse i Danmark og efterfølgende anholdt af tysk politi.

LÆS OGSÅ:  Danmarks sidste cirkuselefanter er blevet forenet

Fængslingsgrundlaget er risikoen for, at sigtede på fri fod vil unddrage sig forfølgning i sagen, jf. retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1, og at han vil vanskeliggøre forfølgningen i sagen, navnlig ved at fjerne spor eller advare andre, jf. § 762, stk. 1, nr. 3.

Senioranklager Sidsel Klixbüll udtaler, at ”vi ser med stor alvor på planlagte terrorangreb mod Danmark, og vi er tilfredse med, at retten har varetægtsfængslet den sigtede.”.

Dagens retsmøde har været holdt for lukkede døre, og der er nedlagt navneforbud. Af hensyn hertil og til den videre efterforskning kan PET og Københavns Politi ikke oplyse yderligere på nuværende tidspunkt.