Forsvars- og udenrigsordfører, sikkerhedseksperter til sikkerhedspolitisk topmøde

Foto: Ronny Rasmussen

En lang række markante aktører inden for forsvars- og sikkerhedspolitik mødes den 4. maj i Haderslev for at diskutere tidens mest aktuelle sikkerhedspolitiske problemstillinger. Det sker i timerne op til Haderslevs Lysfest, der hvert år samler ca. 10.000 mennesker på byens kaserneplads.

Fred, Frihed og Forsoning er overskriften, når beslutningstagere, eksperter og opinionsdannere torsdag den 4. maj samles til debat og dialog på Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde.

Topmødet finder sted forud for Haderslevs Lysfest, der hvert år samler tusindvis af mennesker på byens kaserne.

Haderslev Kommunes ambition er at gøre Lysfesten og Topmødet den 4. maj til Nordeuropas førende politiske og folkelige forsvars- og udenrigspolitiske topmøde. Foreløbigt med 75-året for Danmarks befrielse og 100-året for Sønderjyllands genforening i 2020 som højdepunkt i det, man satser på at etablere som en solid forsvarspolitisk tradition.

LÆS OGSÅ:  Bilister i Nordsjælland har rekord i sigtelser for at udeblive fra bilsyn

Kendt sikkerhedsrådgiver om trusselsbilledet i Nordeuropa
Topmødet belyser nogle af de mest aktuelle og brændende udenrigs- og sikkerhedspolitiske udfordringer, herunder konflikten i Ukraine, udviklingen i Arktis, krigen i Syrien, terror og de store flygtningestrømme.

Dette års store internationale stemme er den lettiske præsidents nationale sikkerhedsrådgiver, Jānis Kažociņš, der er både kendt og anerkendt i Europas sikkerhedspolitiske kredse. Jānis Kažociņš præsenterer sin analyse af trusselbilledet i Nordeuropa, samt hvad det betyder for landene omkring Østersøen (se særskilt pressemeddelelse).

Debat om kommende forsvarsforlig
Folketinget skal i 2017 samles om næste forsvarsforlig – et forlig, der tager udgangspunkt i et helt andet sikkerhedspolitisk landskab end det, vi har kendt siden den Kolde Krig. På mødet vil de deltagende eksperter og ordførere give deres perspektiver på de trusselsbilleder, som forliget skal dannes på baggrund af, og ikke mindst diskutere, hvilke krav de stiller til Danmark.
Det er muligvis sidste gang, forsvars- og udenrigsordførere fra Folketingets partier får lejlighed til at mødes til en åben debat, inden forhandlingerne om forliget går i gang, så der er garanti for højaktuelle emner.

LÆS OGSÅ:  Bemandingen i Vestre Fængsel er presset

Moderator ved arrangementet er Jørn Mikkelsen, Jyllands-Posten og Jens Worning, Policy Group.

Topmødet finder sted på Kulturhus Harmonien, Gåskærgade 19, 6100 Haderslev.

Læs alt om Haderslev Lysfest på www.lysfest.dk
Program
16.00-16.15

Åbning af Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde v/ Borgmester H. P. Geil

16.15-17.35

Truslen fra Øst, Ukraine og cybersikkerhed v/ ekspert Per Carlsen, Senior Adviser ved Baltic Development Forum og tidligere ambassadør i Rusland, Letland og Litauen samt afdelingsleder i Forsvarsministeriet.

16.35-17.10

Flygtninge og fejlslagne stater – terror og ødelagte liv v/ekspertpanel bestående af Anders Wivel, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og Pola Rojan Bagger, mellemøstekspert hos Mellemfolkeligt Samvirke.

17.10.17.30

Gamle alliancer og nye trusler – NATO, Europa og USA anno 2017 v/ ekspert Kristian Søby, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ:  Inger Støjbergs livvagter må eskortere ministeren væk under tumult

17.30-18.00 Pause

18.00-18.45

The Security Regional Challenges in Northern Europe v/ Jānis Kažociņš

18.45-20.00

Politiske panelordførerdebat – Dansk udenrigs- og forsvarspolitik frem mod næste forsvarsforlig

I ordførerdebatten deltager, Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører; Peter Juel Jensen (V), forsvarsordfører; Henrik Dahl (LA), udenrigsordfører; Marie Krarup (DF), forsvarsordfører; Holger K. Nielsen (SF), forsvars- og udenrigspolitiskordfører; Henrik Dam Kristensen (S), forsvarsordfører; Rasmus Nordqvist (ALT), udenrigsordfører samt Nikolaj Villumsen (EL) udenrigs- og forsvarsordfører.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb