Fortællingen om det grønne Danmark er klimasvindel

I et interview med Berlingske stiller klimaforskningens grand old man, amerikaneren James E. Hansen, sig uforstående over for den gængse danske fortælling om, at vi er et grønt foregangsland.

Som James E. Hansen siger: ”I den grønne danske omstilling er man nu nået til, at ti procent af Danmarks samlede energiproduktion kommer fra noget, man ikke brænder af. Det vil her i landet sige fra vind og sol. Det er ifølge det Internationale Energiagentur præcist den samme andel som på verdensplan, så verden som helhed er i mine øjne lige så grønne som Danmark. I andre lande kommer de ti procent bare overvejende fra vand- og atomkraft”.

James E. Hansen påpeger, at partikelforurening fra afbrænding af fossile brændsler på en enkelt dag lægger flere mennesker i graven end atomkraft har gjort – i hele sin historie.

Han forstår heller ikke, hvorfor man bliver ved med at sige, at vind er så helt forfærdelig billigt. ”For i mine øjne kan man ikke sammenligne noget, der kommer og går, altså blæsten, med kontinuerlig energi fra eksempelvis et kul- eller et atomkraftværk”, siger James Edward Hansen.

Når Danmark alligevel, officielt, opfattes som et grønt land, skyldes det især, at op mod en tredjedel af landets energi kommer fra afbrænding af biomasse.

I FN-sammenhæng anskues biomasseafbrænding oftest som klimaneutral, idet man antager, at nyplantet skov over tid genoptager den udledte CO2. Ikke desto mindre udledes der store mængder CO2 ved forbrændingen.

Og derfor mener en række udenlandske forskere, at Danmark pynter sit klimaregnskab med lånte fjer.

Professor Daniel Kammen fra Berkeley University, der tidligere har været hovedforfatter i FN’s klimapanel og klimarådgiver for Obama-regeringen i USA, kalder den danske måde at opgøre CO2-udledning for ’klimasvindel’.

Det svarer til bogføringssvindel. Hvis man havde et selskab og lod være med at bogføre gælden, så ville det være svindel. Det er det samme, Danmark gør”, sagde han til TV2.

“Danskerne lever med det her mantra om, at de med vind, biomasse og noget Power-to-X engang ude i fremtiden har den helt rette vare på den grønne energihylde. Den opfattelse vil jeg gerne udfordre”, siger James E. Hansen.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)