Fortsat stilhed om mordet på Lars Vilks

Debatindlæg på 24NYT er alene udtryk for forfatterens holdning.

Foto: OlofE

Debatindlæg af Lars Hedegaard, historiker & forfatter.

Der er snart gået to måneder, siden en specialsikret range rover med to sikkerhedsvagter på forsædet og Vilks på bagsædet pludselig kørte over i den modsatte vejbane og brød i brand med det resultat, at Vilks og vagterne nærmest blev udslettet.

Myndighederne, der er ved at efterforske sagen, siger intet, bortset fra, at det er en ulykke. Hvis det er sandt, er det den mest opsigtsvækkende og usædvanlige ulykke i mands minde.

Der har været spekuleret på, at et bildæk er eksploderet. Utænkeligt! Biler benyttet af sikkerhedsvagter har punkterfri dæk. Andre formoder, at bilens fører har fået et ildebefindende og har mistet kontrollen over range roveren. Det er meget svært at tro! Sikkerhedsvagter er toptrænede og bliver regelmæssigt helbredsundersøgt.

Jeg har en vis erfaring, når det gælder sikkerhedsvagter, som jeg har kørt med i adskillige år, hver eneste gang jeg blot skulle i brugsen. Ikke i min vildeste fantasi kan jeg forestille mig, at Lars Vilks er omkommet som følge af en ulykke. Hør interviewet nederst.

To svenske eksperter tvivler også. Det er den tidligere politimand Conny Andersson, som har været til stede ved mange bilulykker, og den tidligere sikkerhedsvagt Lennart Matikainen, der udtaler sig til Mikael Willgert på programmet Fjärde statsmagten.

De hæfter sig ved den mærkelige omstændighed, at bilen brød i brand, hvilket sker meget sjældent ved bilsammenstød. Alt tyder på, at range roveren er forulykket som følge af en ydre påvirkning. Det kan tænkes, at den er blevet fjernstyret og altså er ramlet ind i en modkørende lastbil som følge af sabotage. En anden nærliggende mulighed er, at Vilks’ bil er blevet beskudt, f.eks. med en granat. Vidner siger, at de hørte en eksplosion. Der er også besynderligt, at range roverens følgebil var fem kilometer bagude. Meningen med følgebilen er jo, at politifolkene i den skal kunne gribe ind i tilfælde af angreb.

LÆS OGSÅ:  Exit Rusland

Hvem kan have haft interesse i at tage livet af Lars Vilks? Man må næsten svare: hvem kan ikke?

Efter årtiers hetz har den uforfærdede kunstner skaffet sig talrige fjender, som ikke ville tøve med at ombringe ham ved første lejlighed. Før mordet havde han været udsat for flere attentater, bl.a. et forsøg på mordbrand.

Det kan være muslimer, ekstremister fra den svenske venstrefløj eller agenter fra den dybe stat. Lad os i den forbindelse huske, at Sverige nærmest er blevet et lovløst land.

Vi får det nok aldrig at vide.