Fra misbrug til fast arbejde

Han var hashmisbruger med et hidsigt temperament. Nu er han ekspert på et smedeværksted. Sådan lyder 41-årige Rasmus’ historie.

Det startede ellers med et afslag, fortæller ledende værkmester på værkstedet i Nyborg Fængsel, Michael Jan Mortensen.

”Vi har ikke så mange indsatte på smedeværkstedet, og det skal være nogen, vi kan stole på. Da Rasmus søgte første gang, fik han afslag.”

Men Rasmus brændte for at komme til at arbejde med motorer og maskiner, og da han søgte igen, fik han lov.

”Til at begynde med var han stadig meget påvirket af hash og havde et hidsigt temperament. Men han blev hurtig meget grebet af arbejdet her. Han studerede motorbøger på cellen og sagde, at han ikke ville på behandlingsafdeling, for så kunne han ikke arbejde. ’Det er det her, der holder mig kørende’, sagde han til mig. Det var lige før, han gerne ville overnatte nede i kælderen, så han kunne komme hurtigt på arbejde,” siger Michael Jan Mortensen.

Blev stoffri
Rasmus forandrede sig langsomt. Han blev dygtigere og dygtigere til sit job og fik ved egen hjælp gjort sig stoffri.

”Han fik en masse skulderklap undervejs, for han var rigtig god. Det gav ham selvtillid,” siger værkmesteren, der gik rundt sammen med Rasmus.

LÆS OGSÅ:  Dansk designer vil hjælpe børn fra misbrugsfamilier gennem nyt tøjmærke

”Jeg kunne mærke, han ændrede personlighed i takt med, at han smed stofferne. Han blev meget mere nærværende, havde mindre temperament og kunne grine af vores værkstedshumor.”

Til sidst blev det sådan, at når noget gik i stykker, så sagde alle i huset: ’Kan Rasmus ikke lige kigge på det?’. Han var blevet ekspert med overflod af selvtillid: ”En af de sidste dage spurgte han mig, hvordan fængslet dog skulle klare sig uden ham,” siger værkmesteren og smiler.

Har I brug for en mand?
Kort tid inden Rasmus forlod Nyborg Fængsel var Norva 24 forbi for at rense kloak, og i den forbindelse talte Michael Jan Mortensen med en ansat i firmaet og spurgte, om de ikke kunne bruge en dygtig medarbejder som Rasmus.

”Det sagde han ja til, og så kontaktede vores vejleder også firmaet. Nu er Rasmus på Pension Kværndrup i udslusning, og han har fået kontrakt på et job fra første januar 2020, hvis han tager det lille og det store kørekort,” siger han.

Det er kun 14 dage siden, Rasmus sagde farvel til Nyborg, og værkmesteren har ikke talt med ham endnu.

”Jeg håber, han er i fuld gang med at tage kørekort, og at det kommer til at fungere for ham det her. Han var i hvert fald rigtig glad, sidste gang, jeg talte med ham,” siger værkmesteren.

LÆS OGSÅ:  Nyt støttecenter i Vejle skal hjælpe børn og unge fra misbrugsfamilier

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)